Prețurile mondiale la alimente - cel mai mare salt din ultimii 7 ani

Prețurile mondiale la alimente - cel mai mare salt din ultimii 7 ani
scris 3 dec 2020

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie, pentru a șasea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2014, însă creșterea înregistrată luna trecută a fost cel mai mare salt înregistrat pe parcursul unei singure luni după iulie 2012, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În noiembrie 2020, acest indice a crescut până la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte în luna octombrie (o cifră revizuită ușor în sus față de valoarea inițială de 101,9 puncte), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
OLX - o nouă schimbare CITEȘTE ȘI OLX - o nouă schimbare

FAO a subliniat că factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecută a fost creșterea cu 14,5%, de la o lună la alta, a prețului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorări a prețurilor la uleiul de palmier în condițiile scăderii stocurilor mondiale. "Similar, prețurile la ulei de rapiță și uleiul de floarea soarelui au continuat să crească pe fondul livrărilor limitate", a adăugat FAO.

Prețurile la cereale au înregistrat o creștere mai modestă de 2,5% în noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeași lună a anului trecut. "Prețurile la export pentru grâu au continuat să crească în noiembrie, în mare parte ca urmare a restrângerii perspectivelor privind exporturile și recolta în Argentina. Prețurile la porumb au crescut și ele în noiembrie, pe fondul continuării achizițiilor mari de către China, în contextul unor noi reduceri ale estimărilor de producție în SUA și Ucraina, ambele țări mari exportatori", a precizat FAO.

Prețurile la zahăr au urcat cu 3,3%, comparativ cu luna octombrie pe fondul îngrijorărilor cu privire la noi deficite de producție globală în sezonul 2020/21, după ce evoluțiile meteo nefavorabile au afectat perspectivele culturilor din Uniunea Europeană, Rusia și Thailanda.

Prețurile la lactate au urcat cu 0,9%, comparativ cu luna precedentă, la fel ca și prețurile la carne, însă FAO a menționat faptul că este pentru prima dată după luna ianuarie anul curent când indicele prețurilor la carne a crescut de la o lună la alta.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente
fao