Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut și în luna august, pentru a treia lună consecutiv, stimulat de avansul prețurilor la cereale, uleiuri vegetale și zahăr, atingând cel mai ridicat nivel înregistrat după luna februarie 2020, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În august, acest indice a crescut până la 96,1 puncte, de la 94,3 puncte luna precedentă, scrie Agerpres.
Potrivit FAO, prețurile la cereale a urcat cu 1,9% în august, comparativ cu luna iulie, și cu 7%, raportat la aceeași lună a anului trecut. În rândul cerealelor de bază, cel mai mult au crescut prețurile la sorg, orz, orez și porumb, acesta din urmă fiind influențat de îngrijorările cu privire la perspectivele producției americane după recentele pagube provocate culturilor din Iowa.
Prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% în august, ajungând la nivelul la care era la începutul anului, când a izbucnit pandemia de coronavirus. Prețul uleiului de palmier a fost influențat de așteptata reducere a recoltei în principalele țări producătoare, care, combinată cu o cerere globală solidă, ar urma să conducă la diminuarea stocurilor.
Prețurile la zahăr au urcat cu 6,7%, comparativ cu luna iulie, reflectând prognozele privind o reducere a producției din cauza condițiilor meteo nefavorabile în Uniunea Europeană și Thailanda. Cererea puternică de importuri în China a ajutat și ea să împingă în sus prețurile.
În schimb, prețurile la lactate și carne au rămas în mare parte nemodificate în luna august, comparativ cu iulie.