Planul pentru salvarea Elefant Online, aflat în insolvență, aprobat de creditori: Operațiunile vor fi transferate către un terț. Patria Bank și evoMAG recuperează doar o parte din creanțe

scris 13 sep 2024

Creditorii Elefant Online, retailer online intrat în insolvență la propria cerere, au aprobat un plan de reorganizare care vizează transferul operațiunilor debitoarei către un terț în vederea continuării afacerii, măsura având ca scop salvarea unuia dintre cele mai importante business-uri din zona de e-commerce din România și acoperirea parțială a creanțelor înscrise în Tabelul definitiv al obligațiilor, care însumează 121,2 milioane de lei.

"Principalul mecanism care stă la baza funcționării Planului de reorganizare este dat de realizarea transferului de active către un terț în vederea continuării business-ului. Perioada de derulare a planului este de 6 luni de la confirmarea acestuia, cu posibilitatea prelungirii acestuia. Pe parcursul perioadei de implementare a Planului de reorganizare, societatea va păstra conducerea în totalitate a activității sale, prin administrator special, sub supravegherea administratorului judiciar", scrie în document disponibil AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Planul pentru salvarea Elefant Online, aflat în insolvență, aprobat de creditori: Operațiunile vor fi transferate către un terț. Patria Bank și evoMAG recuperează doar o parte din creanțe
Pe perioada de derulare a Planului de reorganizare, administratorul special va lua toate măsurile de implementare a dispozițiilor cuprinse în acesta.

Durata de implementare a planului este de 6 luni, calculate de la data confirmării planului de către judecătorul-sindic.

"Totodată, în cazul pronunțării hotărârii de închidere a procedurii de reorganizare ca urmare a respectării obligațiilor asumate prin Planul de reorganizare, creanțele creditorilor se consideră a fi stinse integral, iar debitoarea este descărcată de obligațiile sale față de aceștia", mai scrie în document.

Profit.ro a scris în februarie 2024 că principalii creditori ai elefant.ro sunt Patria Bank - 19,9 milioane de lei și Evolution Prest Systems, administratorul evoMAG.ro - 10,7 milioane de lei. Mai multe detalii AICI.

"Pentru Evolution Prest Systems, creanța va fi achitată în proporție de 27,62% (respectiv 1.450.000 lei), ca urmare a valorificării tuturor bunurilor grevate de sarcini în favoarea acestuia. Pentru Patria Bank, creanța va fi achitată în proporție de 10,89% (respectiv 1.500.000 lei), ca urmare a valorificării tuturor bunurilor grevate de sarcini in favoarea acestuia", mai scrie în planul de reorganizare.

În 2023, afacerile Elefant Online au coborât la 94,4 milioane de lei, de la 183,6 milioane de lei în urmă cu un an.

Pierderea netă a companiei a scăzut de la 27,4 milioane de lei, în 2022, la 20,2 milioane de lei, la finele anului trecut.

"Cifra de afaceri netă a Elefant Online a avut o evoluție negativă în perioada analizată.  Scăderea  puterii  de  cumpărare  a  clienților  și,  implicit,  diminuarea consumului,  ca  urmare  a  creșterii  inflației,  a  prețurilor  carburanților  și  a  ratelor  dobânzilor,  dar  și  o  reîntoarcere  a consumatorilor  (dupa  încetarea  Pandemiei  Covid19)  către  retailul  clasic  (în  detrimentul  celui  online),  au  contribuit negativ la evoluția cifrei de afaceri a companiei, pe perioada analizată", scrie într-un document al companiei. 

Desi afacerea elefant.ro se axează, în principal, pe comerțul cu cărți, societatea debitoare are și alte linii de vânzări (ex. jucării,  parfumuri, articole  pentru copii, electronice, etc.) care, pe  fondul  unei  concurențe acerbe din  partea  jucătorilor locali  și  internaționali  în  domeniul  comerțului  electronic,  au  înregistrat  contracții  semnificative. 

De  asemenea,  în încercarea de a proteja profitabilitatea, managementul a ajustat mixul de produse, reducând expunerea pe categtoriile de produse  cu  marje  brute  reduse  și  cu  necesar  de  capital  circulat  semnificativ  (cum  ar  fi  jucăriile,  cosmeticele,  etc.), orientându-se către categoriile de produse cu marje brute ridicate și capital de lucru redus (ex. cărți). 

În cursul anului 2023, societatea a efectuat o restructurare semnificativă a personalului, numărul de angajați scăzând la 80 în a doua  parte a anului  2023, față de  175  în  2022.

Costurile  totale  cu  personalul  au scăzut cu aproximativ 57% în 2023 față de 2022, de la 15 milioane lei la 9 milioane lei.

Costurile  cu  marketingul  digital  au  înregistrat  o  pondere  de  peste  9%  din  cifra  de  afaceri  în  anul  2022 și coborât sub 6% în 2023.

Măsurile  de  eficientizare  a  costurilor  implementate  de  management  nu  au  fost  suficiente,  în  contextul scăderii accelerate  a  vânzărilor,  fapt  care  a  afectat  negativ  societatea,  aceasta  înregistrand  marje  EBITDA  negative  pe  toata perioada", se precizează în document.

Acționarii elefant.ro sunt Millennium Gold Resources Limited (Cipru) - 58,8355%, Olif BV (Olanda) - 28,5063%, Catalyst Romania – 9,6206% și Elefant Online – 3,0376%, potrivit termene.ro.

După numărul de comenzi, elefant.ro este al doilea jucător din piață.

În prezent, cel mai mare retailer online de pe plan local este eMag (Dante International), al cărui acționar majoritar este grupul sud-african Naspers.

evoMag este cel mai mare vendor din marketplace-ul Elefant.

Retailerul online Elefant a fost lansat ca o librărie online în 2010. În perioada 2014 - 2016, compania a cunoscut o extindere puternică prin dezvoltarea rapidă a ofertei sale de produse și prin diversificarea modalităților de livrare, prin înființarea mai multor puncte de livrare în mai multe orașe din țară. Un alt pas important în dezvoltarea afacerilor a fost extinderea prezenței în Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
elefant.ro
datorii
creditori
insolventa
reorganizare
transfer