Obligația societăților comerciale de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale și cele de comision practicate ar urma să fie eliminată, conform unei propuneri legislative.
Care este perspectiva în retail și e-commerce va fi explicat de mari jucători la Videoconferința Profit.ro, transmisă în direct la postul de televiziune Profit TV și organizată în parteneriat cu UniCredit Bank. Detalii pot fi văzute AICI
Măsura este propusă de USR, cu susținerea PSD, așa că proiectul are mari șanse să fie adoptat și pus în practică.
”Eliminăm inutila declarație de „adaos comercial”. Se poate practica orice adaos acceptă clienții, dar statul tot cere o hârtie. De ce? Fiindcă a rămas uitată în vigoare într-una din primele legi din 1990. De pe vremea tranziției din comunism, când statul controla prețurile. În realitate, nu mai folosește de mult la nimic, dar este un prilej pentru controlori să mai aplice o amendă”, arată unul din inițiatorii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform legislației actuale, operatorii economici au obligația de a declara la organele fiscale adaosurile comerciale și cele de comision practicate. Obligația este impusă, arată autorii proiectului, în ciuda faptului că România este o economie de piață liberă, în care prețurile se formează prin cerere și ofertă, iar legea nu prevede praguri maxime pentru un asemenea ”adaos”.
”În realitate, este vorba de o normă desuetă care a supraviețuit până în prezent și generează o birocrație inutilă în plus pentru operatorii economici, dar și riscul real al aplicării unor amenzi, deși nu există un prejudiciu sau vătămarea vreunui interes”, subliniază inițiatorii.
Aceștia arată că, pentru nedepunerea declarației de adoas, inspectorii ANAF au aplicat în anul 2017 amenzi în cuantum de 31.500 de lei, iar în anul 2018 amenzi în cuantum de 18.000 de lei, pentru ca, în mod inexplicabil, în anul 2019 să se aplice de peste 10 ori mai multe amenzi, respectiv 49 de amenzi in cuantum de 868.000 de lei. Amenzile pot fi aplicate, însă, și de aparatul de specialitate al primarului, de organele controlului financiar și de personalul Poliției Romane, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.
CITEȘTE ȘI După ideea cu angajarea pensionarilor, PSD propune transferul a 1% din profitul firmelor pentru a finanța avansul la creditele ipotecare ale tinerilorPotrivit inițiatorilor, odată cu finalizarea tranziției la o economie de piață, prețurile au devenit formal rezultatul cererii și ofertei, lucru reținut și de Legea nr. 21/1996: ”Prețurile produselor și tarifele serviciilor și lucrărilor se determină în mod liber prin concurență, pe baza cererii și ofertei”.
În aceste condiții, comercianților nu mai le este impus un anumit nivel maxim de adaos, ci sunt liberi să stabilească prețurile la orice nivel corespunde cererii și ofertei de piață.
Singura consecință practică a acestei obligații, subliniază autorii proiectului, este sancționarea contravențională a unor comercianți de bună-credință pentru simplul fapt că nu au depus o declarație lipsită de importanță și consecință.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și euPrin urmare, având în vedere ca poate fi declarat orice nivel al adaosului comercial, că acest concept nu are consecință în stabilirea prețurilor și că nici măcar nu există un formular oficial pentru această declarație, dar mai ales pentru că nu servește la nimic altceva decât la aplicarea unor amenzi fără să existe o vătămare a vreunui interes, proiectul de lege prevede abrogarea acestei obligați.
Totodată, sunt propuse pentru abrogare articole de lege care stabilesc drept contravenții nedeclararea adaosului comercial practicat și depășirea acestui adaos.