Mișcare pregătită: Statul va concura îmbuteliatorii de apă minerală. Peste 7 milioane de euro au fost rezervate de Guvern pentru achiziții pe o piață cu mai mulți producători în insolvență

Mișcare pregătită: Statul va concura îmbuteliatorii de apă minerală. Peste 7 milioane de euro au fost rezervate de Guvern pentru achiziții pe o piață cu mai mulți producători în insolvență
scris 31 mai 2018

Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), companie de stat care extrage ape minerale naturale pentru un număr mare de îmbuteliatori privați, are peste 7 milioane de euro pentru a-și cumpăra propria fabrică de îmbuteliere de apă minerală, precum și un brand sub care să o pună pe piață. Obiectivul de a cumpăra fabrici de îmbuteliere și crearea unui "brand național" sunt prevăzute în programul de guvernare al PSD.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit informațiilor Profit.ro, în bugetul de venituri și cheltuieli al SNAM pentru anul acesta a fost prevăzută și achiziția unei fabrici de îmbuteliere, precum și a brandului aferent sursei de apă minerală naturală pentru consum alimentar, cu o valoare de 7,2 milioane euro (adică 32,76 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News

După cum a scris Profit.ro în vara anului trecut, Ministerul Economiei a solicitat conducerii SNAM "întreprinderea tuturor demersurilor necesare în vederea ducerii la îndeplinire (...) în special a obiectivului <Achiziționarea a minimum două instalații de îmbuteliere a apei minerale pentru crearea unei mărci proprii sau pentru valorificarea unor mărci de tradiție>".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De altfel, obiectivul SNAM de a cumpăra fabrici de îmbuteliere a fost trasat prin programul de guvernare al PSD.

„Elaborarea Legii Apelor Minerale, în vederea reglementării clare a modului de valorificare a apelor minerale naturale, a apelor minerale terapeutice, a apelor geotermale și a apelor de izvor (Exemplu: Achiziția de fabrici de îmbuteliere de apă minerală de către Societatea Națională a Apelor Minerale de pe piața internă, în vederea creării unui brand național, cu respectarea legislației în vigoare; Utilizarea surplusului de apă minerală de la sursele administrate de Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. în cadrul unor programe cu caracter social și de export; Transferul Complexului Astoria din Snagov de la Ministerul Transporturilor - în administrarea Societății Naționale Feroviare - la Ministerul Economiei - în administrarea Societății Naționale a Apelor Minerale)”, prevede programul de guvernare al PSD la secțiunea Program privind domeniul Apelor Minerale.

FOTO Coca-Cola renunță la o tradiție de 125 de ani și intră pe piața băuturilor alcoolice CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola renunță la o tradiție de 125 de ani și intră pe piața băuturilor alcoolice

Mai multe companii active pe piața apelor minerale au avut probleme în ultimii ani.

După cum a scris Profit.ro în luna martie, sunt disponibile la vânzare activele producătorului de apă minerală Bilbor Mineral Water, intrat în insolvență în urmă cu aproape 3 ani. Prețul la care au fost reofertate la vânzare este și mai mic decât ultima ofertă, fiind fixat acum la 3,2 milioane euro. În primăvara anului trecut, Profit.ro anunța în exclusivitate că brandul a fost evaluat la peste 5 milioane de euro, Tymbark, producător controlat de grupul polonez Maspex Wadowice, fiind interesat să preia compania, informația fiind atunci confirmată.

Producătorul de apă Azuga Waters, controlat de Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, a intrat în insolvență la finele anului trecut, cum a anunțat în premieră Profit.ro.

Un alt producător de apă minerală, compania Aguapur din Brașov, care livrează pieței apa minerală Perla Ciucașului, a intrat în faliment la cererea BRD, care i-a și declanșat insolvența în primăvara anului trecut.

SNAM nu se ocupă în prezent de îmbuteliere și comercializare, întrucât compania de stat furnizează apa minerală extrasă unor societăți private, care o îmbuteliază și o comercializează sub brandurile proprii.

Paiele pentru băuturi și alte articolele din plastic de unică folosință - pregătite să fie interzise în UE CITEȘTE ȘI Paiele pentru băuturi și alte articolele din plastic de unică folosință - pregătite să fie interzise în UE

Compania exploatează, pe baza licențelor de concesiune, 32 de perimetre pentru extracția apei minerale naturale și a extracției dioxidului de carbon natural utilizat în balneație și lichefiere. De asemenea, deține 10 licențe de concesiune pentru explorare.

SNAM a fost înființată în 1998 și are peste 150 de angajați. Compania se află sub autoritatea Ministerului Economiei și are cinci sucursale, la Miercurea Ciuc, Deva, Vatra Dornei, Siculeni și Târgul Secuiesc.

SNAM deține în acest moment peste 80 de licențe, adică 75% din totalul licențelor la nivel național, din care 68 de exploatare și restul de explorare. Societatea Națională a Apelor Minerale exploatează între 80 și 100 de izvoare pe teritoriul întregii țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa minerala
snam
societatea națională a apelor minerale
fabrica