Cum funcționează Parlamentul: După ce tocmai au obligat vânzătorii din piețe să afișeze o etichetă specială, aleșii o modifică din nou. În practică, noua etichetare nici nu este aplicată

Cum funcționează Parlamentul: După ce tocmai au obligat vânzătorii din piețe să afișeze o etichetă specială, aleșii o modifică din nou. În practică, noua etichetare nici nu este aplicată
scris 27 mai 2018

Producătorii agricoli sunt obligați să afișeze în piețe o etichetă de produs detaliată, care să indice datele de identificare ale fermierului și ale produsului, dar și să expună la locul de vânzare o copie după atestatul de producător, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament în februarie și promulgat de șeful statului în martie. Acum, parlametarii au pregătit un nou proiect de lege care include seria și numărul atestatului de producător în etichetă, deși acest atestat ar trebui afișat lângă etichetă, conform legii, care însă oricum nu este aplicată în practică.

Conform definiției din legea adoptată, eticheta produsului este ”un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, eticheta de produs trebuie să conțină obligatoriu următoarele elemente:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

1. numele și prenumele/ denumirea producătorului;

2. denumirea produsului;

3. localitatea de origine;

4. data obținerii produsului;

5. prețul de vânzare.

Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri

Pe lângă eticheta de produs, producătorii agricoli sunt însă obligații, conform legii actuale, să afișeze vizibil la locul de vânzare și următoarele documente:

a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;

sau

b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/ întreprinderi familiale.

Proiectul de lege stabilește că administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli.

După 2 ani de la adoptarea legii, Fiscul permite scutirea cooperativelor agricole de impozit pe profit. Acum, însă, Puterea propune o formă restrictivă a scutirii CITEȘTE ȘI După 2 ani de la adoptarea legii, Fiscul permite scutirea cooperativelor agricole de impozit pe profit. Acum, însă, Puterea propune o formă restrictivă a scutirii

Acum, la două luni de la intrarea în vigoare a legii, mai mulți parlamentari PSD au constatat, potrivit notei de fundamentare a proiectului inițiat de aceștia, că: ”în timpul procesului legislativ, de modificare și completare a legii sus menționate, au fost omise unele prevederi strict necesare implementării prevederilor în activitățile economice din sectorul agricol”.

Prin urmare ei propun în proiectul de lege ca eticheta produsului să includă și ”seria și numărul atestatului de producător”, cu toate că legea actuală prevede explicit că este obligatoriu pentru producător să afișeze la locul de vânzare copia atestatului.

Autorii au mai constatat că este necesară și completarea legii cu mențiunea că administratorii pieței sunt responsabili cu ”verificarea documentelor” prevăzute de lege. 

Statul, cu drept de preempțiune, nu a cumpărat niciun teren agricol din 2014, de când străinii au primit liber la achiziția de terenuri CITEȘTE ȘI Statul, cu drept de preempțiune, nu a cumpărat niciun teren agricol din 2014, de când străinii au primit liber la achiziția de terenuri

Proiectul menține, totodată, prevederea ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul să fie obligatorie organizarea de spații de vânzare distincte și rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli într-un procent de minimum 40% din totalul spațiilor de comercializare existente.

Temporar, însă, în perioada decembrie – martie, în situația nesolicitării și neocupării structurilor de vânzare de către producători, acestea pot fi alocate și comercianților, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore, stabilește proiectul. 

Cu toate că de la promulgarea legi au trecut mai bine de două luni, iar între timp, conform legii, ministrul Agriculturii ar fi trebuit să reglementeze prin ordin noile norme de afișare și etichetare din piețe, în practică noile obligații nu sunt aplicate, după cum se poate constata inclusiv în marile piețe din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
deputati
agricultura
fermier
producator
eticheta
produs
obligatie
atestat
carnet
afisare
lege
parlament