Marfa este din abundență și majoritatea prețurilor au revenit la valorile inițiale, cu excepția produselor din import, a declarat, luni, la Digi 24, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
"Deocamdată, nu este vorba despre o problemă de producție sau probleme de aprovizionare. Discutăm despre o modificare a comportamentului cumpărătorului. Acum constatăm că marfa este din abundență și majoritatea prețurilor au revenit la valorile inițiale, cu excepția produselor din import. Foarte mulți dintre producătorii noștri mici, de legume, de fructe, de carne aveau ca beneficiar sistemul HoReCa. Stocuri sunt. Pe de o parte, sunt stocuri foarte mari la unele sortimente, pe de altă parte la ceea ce venea din import sunt probleme, pentru că nu sunt cantități suficiente, nu se asigură o anumită ritmicitate cu care eram obișnuiți înainte de începerea crizei. Trebuie să ne obișnuim cu această criză și să înțelegem că nu o să fie ca într-o perioadă normală, dar trebuie să facem eforturi să trecem cât mai ușor peste ea, fiecare dintre noi", a spus Oros, potrivit Agerpres.
Ministrul de resort a subliniat, din nou, ideea că nu este benefic ca statul să plafoneze, în mod arbitrar, prețurile la raft, dar "dacă lucrurile se vor agrava și dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie și de intervenție".
"Nu este benefic ca statul, în mod arbitrar, să plafoneze prețul la raft. Această plafonare a prețurilor ar trebui să fie consecința înțelegerii între producător, procesator și comerciant în care fiecare inel al acestui lanț trofic să negocieze marja de adaos sau marja de profit în așa fel încât toți să treacă peste această criză. Pe unele filiere de produs, acest lucru se întâmplă. Dacă lucrurile se vor agrava și dacă unii nu vor respecta aceste reguli, sigur că va fi nevoie și de intervenția statului, dar până atunci Protecția Consumatorului sau cei de la Consiliul Concurenței pot să ia măsuri asupra celor care nu respectă aceste reguli de bun simț. Nu aș vrea să se ajungă ca statul să impună niște prețuri, pentru că acestea ar fi impuse arbitrar și ar fi foarte, foarte greu de gestionat. Primii care ar pierde ar fi producătorii și procesatorii mici, care de regulă sunt români. Cei mari ar rezista pe piață, au stocuri și suficientă forță", a afirmat demnitarul.