Liderii financiari din G20 și-au reafirmat marți angajamentul de a combate protecționismul și au cerut ”continuarea dialogului și a acțiunilor” în domeniul comerțului, cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor americane pentru oțel și aluminiu și a sancțiunilor președintelui Donald Trump împotriva politicilor economice ale Chinei, relatează Reuters.
Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale ai celor mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au adus modificări proiectului de declarație a reuniunii de două zile de la Buenos Aires, ca urmare a îngrijorărilor legate de posibilitatea declanșării unui război comercial la nivel mondial, scrie News ro.
Declarația include o frază suplimentară față de proiectul inițial, care subliniază necesitatea unor noi discuții referitoare la comerț.
”Comerțul internațional și investițiile sunt motoare importante ale creșterii, productivității, inovației, creării de locuri de muncă și dezvoltării. Reafirmăm concluziile liderilor noștri în domeniul comerțului, de la summitul de la Hamburg, și recunoaștem necesitatea continuării dialogului și acțiunilor. Lucrăm la consolidarea contribuției comerțului la economiile noastre”, se arată în declarație.
CITEȘTE ȘI Unul din co-fondatorii WhatsApp încurajează utilizatorii să renunțe la FacebookMulți dintre oficialii prezenți la reuniune au susținut puternic menținerea limbajului de la summitul de la Hamburg, care a fost semnat de Trump în iulie 2017, care afirma că economiile din G20 ”vor continua să combată protecționismul, inclusiv toate practicile comerciale incorecte”.
Declarația de la Hamburg mai afirma că liderii din G20 ”recunosc rolul instrumentelor legitime de protejare a comerțului”, ambiguitate care oferă SUA un mijloc de susținere a poziției referitoare la tarife.
Tarifele introduse de Trump se bazează pe o lege referitoare la securitatea națională care datează din perioada Războiului Rece.
Noul limbaj al G20 referitor la necesitatea dialogului în problemele comerciale a fost adoptat în condițiile în care Trump pregătește planuri pentru penalizarea Chinei cu tarife, din cauza practicilor acesteia în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.
Două persoane apropiate situației au spus că Trump ar urma să anunțe, vineri, tarife de până la 60 de miliarde de dolari aplicabile unei game largi de produse din China, inclusiv din industria tehnologiei și telecomunicațiilor.
Tot vineri vor intra în vigoare tarifele de 25% pentru importurile de oțel și de 10% pentru cele de aluminiu.
În comunicatul final, miniștrii din G20 au reiterat angajamentul tradițional de a evita devalorizările de monede în scop competitiv și au făcut referiri noi la cursul de schimb valutar, subliniind importanța stabilității și a flexibilității.
”Fundamentele și politicile solide și un sistem monetar internațional rezistent sunt esențiale pentru stabilitatea cursurilor de schimb, contribuind la o creștere puternică și sustenabilă și la investiții. Cursurile de schimb flexibile, acolo unde sunt fezabile, pot absorbi șocurile”, se arată în comunicat.
G20 mai solicită continuarea supravegherii internaționale a monedelor virtuale, cum este bitcoin, și a riscurilor generate de acestea.