LEGE Firmele care încalcă repetat restricțiile anti-Covid pot fi închise temporar de acum înainte

LEGE Firmele care încalcă repetat restricțiile anti-Covid pot fi închise temporar de acum înainte
scris 13 dec 2021

Activitatea firmelor care recidivează în nerespectarea măsurilor anti-Covid dispuse de autorități va putea fi suspendată de acum înainte, după ce un proiect de lege cu aceste prevederi a fost promulgat acum de șeful statului. 

Proiectul va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Proiectul a fost aprobat de Guvern la jumătatea lunii aprilie, deși pregătirea acestuia fusese anunțată încă de la 25 martie, cu avertismentul că vor fi adoptate imediat. Mai mult, încă din februarie, fostul premier Cîțu declarase că restaurantele, cafenelele, magazinele și alte firme, precum cinematografe sau cluburi, care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a Covid-19 impuse de autorități, vor risca, pe lângă amendă, suspendarea activității pe o durată determinată, de cel puțin 2 săptămâni. 

Proiectul de lege a trecut în mod tacit de Senat, iar deputații l-au adoptat și ei fără modificări la mijlocul lunii noiembrie, deși noua lege avea raport de adoptare încă de la finele lunii septembrie.

Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm Distribuție CITEȘTE ȘI Accesul la medicamente în timp de pandemie. Despre investiții, echipă, portofoliu de produse și acoperire națională, cu Gabriel Bănică, Director General Europharm Distribuție

Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, făcea apel la un parteneriat între autorități și cetățeni și firme pentru respectarea măsurilor anti-Covid, reclamând că, până acum, cadrul legal nu permitea decât aplicarea unor amenzi în cazul nerespectării acestora.

”Noi nu ne dorim să sancționăm pe nimeni, dar cred că toată lumea este de acord că fiecare, acolo unde lucrează sau când are o afacere și o gestionează, trebuie să respecte niște reguli. Respectarea acestor reguli dacă nu este realizată trebuie să existe o măsură care să determine agentul respectiv economic să o respecte. Cadrul legal actual (...) nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante”, a declarat săptămâna trecută Rafila.

România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în Sănătate CITEȘTE ȘI România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în Sănătate

Prevederile noii legi 

În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției de nerespectare a condițiilor de desfășurare a activității dispuse de autorități în pandemie, de către conducătorul unui operator economic, pe lângă amenda cuprinsă între 1.000-5.000 lei, agentul constatator va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor dispuse.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de închidere temporară se materializează prin afișarea, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj:

”Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea de suspendare a activității pentru 15 zile, autoritățile vor aplica, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

TVA 5% la achiziția de locuințe - Ministerul Dezvoltării se opune creșterii la 140.000 de euro a pragului. Consideră adecvată o variantă de indexare a actualului plafon CITEȘTE ȘI TVA 5% la achiziția de locuințe - Ministerul Dezvoltării se opune creșterii la 140.000 de euro a pragului. Consideră adecvată o variantă de indexare a actualului plafon

În plus, în cazul în care constată nerespectarea măsurilor referitoare la suspendarea temporară a activității, agentul constatator dispune, pe lângă amenda cuprinsă între 2.000-10.000 lei, și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar.

Și aplicarea acestei sancțiuni se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Agenții constatori vor fi agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Legea prevede, în cele din urmă, că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare, respectiv de închidere a activității.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
lege
promulga
restaurante
suspendare
temporar
activitate
amenzi
guvern
citu
ces
consiliu
economic
social