În plină pandemie, fostul acționar al lui Dinamo Vladimir Cohn revine în business: cumpără o fabrică în Bulgaria și lansează o firmă și în România

În plină pandemie, fostul acționar al lui Dinamo Vladimir Cohn revine în business: cumpără o fabrică în Bulgaria și lansează o firmă și în România
scris 19 mai 2020

Omul de afaceri român Vladimir Cohn (76 de ani), fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București și care a vândut în urmă cu circa 2 ani, cu peste 200 milioane euro, fabricile Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav către grupul britanic DS Smith, este pe cale să revină în business-ul care l-a consacrat, prin preluarea unei fabrici de celuloză din Bulgaria. Cohn a înființat foarte recent și în România o firmă având ca obiect de activitate fabricarea hârtiei și cartonului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Consiliul Concurenței de la sud de Dunăre analizează în prezent o tranzacție prin care o firmă al cărei beneficiar real ultim este Vladimir Cohn, Piper Invest, urmează să dobândească controlul asupra producătorului de celuloză Svilocell, parte a grupului Svilosa, deținut de omul de afaceri bulgar Krasimir Dachev.

Urmărește-ne și pe Google News

Dachev, care își va păstra o participație minoritară în companie și va rămâne implicat în managementul acesteia, a declarat pentru capital.bg că, pentru a produce și hârtie pe lângă celuloză, sunt necesare investiții de până la 200 milioane euro. Potrivit sursei citate, se are în vedere producerea de hârtie și carton pentru ambalaje de lux.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Acțiunile SIF Oltenia - suspendate de la tranzacționare, după scandalul de la ședința AGA de marți, relatat în exlusivitate de Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acțiunile SIF Oltenia - suspendate de la tranzacționare, după scandalul de la ședința AGA de marți, relatat în exlusivitate de Profit.ro

Planurile lui Cohn și Dachev includ construirea unei centrale de energie electrică și termică în cogenerare, pentru care există un contract semnat cu compania chineză de profil Jinan Boiler Group, precum și o extindere a actualului sistem de desalinizare a apei din cadrul fabricii, construită în urmă cu 50 de ani și privatizată de autoritățile de la Sofia în ultima parte a anilor ’90.

Pe de altă parte, pandemia de coronavirus accentuează în prezent o încetinire a activității de pe piața de celuloză și hârtie care a început să se manifeste încă din ultimul trimestru al anului trecut.

"Svilocell este pe pierdere din octombrie anul trecut, când au apărut primele semne de recesiune. În prezent, prețul celulozei se situează la minimul ultimilor 24 de ani, aproape de nivelurile din 2008-2009. Cererea este practic absentă și există stocuri foarte mari, atât în China, cât și în Europa. Fabrica operează în continuare, dar în ritm foarte redus. Mă aștept ca piața să își revină anul viitor", a declarat Krasimir Dachev.

Fondul de investiții Neogen Capital investește 500.000 euro într-o tehnologie de automatizare a proceselor prin robotizare CITEȘTE ȘI Fondul de investiții Neogen Capital investește 500.000 euro într-o tehnologie de automatizare a proceselor prin robotizare

Piper Invest, firma prin care Cohn va prelua Svilocell, a fost înființată la Sofia la finalul anului 2018. Inițial, acțiunile ei erau deținute în proporții egale de entitățile înregistrate în Cipru Kameran Financial Limited (controlată de Cohn) și Stintelo Limited, cea din urmă aparținând investitorului imobiliar și bursier Dragoș Bîlteanu. Ulterior, la jumătatea anului 2019, Kameran Financial a cumpărat participația Stintelo la Piper Invest și a devenit unic acționar al firmei prin care va fi cumpărată fabrica bulgară de celuloză.

În februarie 2020, Kameran Financial, vehiculul cipriot al lui Vladimir Cohn, alături de Stintelo, au înființat și în România, la Otopeni, o firmă având ca obiect de activitate fabricarea hârtiei și cartonului, Kraftcorr SRL. Administrator al firmei este chiar Vladimir Cohn, care nu a putut fi contactat de Profit.ro pentru detalii.

Cohn a finalizat în 2018 deal-ul prin care a vândut Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav către grupul britanic DS Smith cu 208 milioane euro, suma incluzând datoriile celor două companii românești și fiind asigurată din lichidități existente și facilități de creditare, precum și din acțiuni DS Smith în valoare de 35 milioane euro acordate vânzătorilor. DS Smith este unul dintre principalii furnizori mondiali de ambalaje din carton ondulat și materiale plastice, cu activități în 37 de țări și având aproximativ 27.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir cohn fabrica celuloza bulgaria
vladimir cohn fabrici hartie carton
vladimir cohn tranzactie ecopaper ecopack
vladimir cohn dinamo
vladimir cohn ecopack ds smith