În sectorul comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun, peste o treime din firme au avut o scădere a veniturilor, iar 40% au indicat un risc de insolvență peste medie, conform datelor pe 2016 centralizate acum.
În plus, durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt în 2016 a fost de 76 de zile, în ușoară creștere față de anul anterior, respectiv 74 de zile, în timp ce durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat s-a redus la 33 de zile în 2016, față de 67 de zile, în 2014. Rezultă că autonomia financiară a companiilor din acest sector este dependentă de încasarea creanțelor, cu atât mai mult cu cât ciclul de conversie a banilor rămâne negativ, cu un nivel de -9 zile în 2016.
Valoarea negativă este dată de o durată de rotație a stocurilor mică, în comparație cu alte sectoare și de o durată medie de încasare a creanțelor în scădere, ceea ce confirmă apelul la creditul comercial primit din partea furnizorilor.
Pentru analiza curentă au fost agregate datele a 2.735 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 și care au generat o cifră de afaceri consolidata de 23,02 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Cu o creștere de 55%, sectorul de băuturi este cel mai dinamic utilizator de paleți închiriați. Producătorii de bere dublează comenzile în acest an, pentru Campionatul Mondial de Fotbal„Orizontul de finanțare rămâne cu precădere unul pe termen scurt, 85% din total datorii fiind curente, procentaj în creștere, în condițiile în care peste jumătate dintre jucătorii din piață au un grad de îndatorare ce depășește 80%. Mai mult, 54% din companiile din acest sector își plătesc datoriile mai târziu decât le-ar permite ciclul operațional, ceea ce crează premisele unui dezechilibru financiar”, spune Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România, companie care a realizat studiul.
Pe parcursul anului 2016, companiile din sectorul analizat au alocat investiții nesemnificative pentru extinderea activelor fixe. După maximul din 2012, se remarcă fluctuații între 2013 - 2016, doar 59% efectuând investiții în 2016, cu un raport Capex/ Amortizare supraunitar.
Anul 2017 marchează și cel mai mare număr de companii (20) cu incidente în perioada 2011-2018. De menționat este că două companii au înregistrat 46% din numărul total de incidente bancare apărute în ultimii 8 ani. De asemenea, dacă ne uităm din punct de vedere trimestrial la 2016 și 2017, se poate observa o traiectorie fluctuantă, care a culminat cu vârful din ultimul trimestrul al anului 2017 (141 incidente minore și 507 incidente majore).
„Analiza comportamentului de plată la nivelul sectorului comerțului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun arată semnale de înrăutățire a acestuia. 2017 a marcat maximul din punct de vedere al numărului de companii cu incidente de plată în randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 1 milion euro, precum și din perspectiva numărului total de incidente. Este îngrijorător faptul că deși numărul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a scăzut în 2017, probabil ca urmare a pragurilor introduse de ANAF, valoarea datoriilor a crescut foarte mult, fiind de peste 13 de ori mai mare decât în 2010”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface România.
Tendințe de consum în sector
Cheltuielile totale de consum medii lunare pe o gospodărie în ultimele 7 trimestre sunt într-o continuă creștere. În medie, produsele agroalimentare, băuturile alcoolice și nealcoolice și tutunul reprezintă 43% din total cheltuielilor. Aceste două categorii de cheltuieli au avut și ele o traiectorie ascendentă în fiecare trimestru din 2016, respectiv 2017.
În ceea ce privește valoarea importurilor din țările din Uniunea Europeană pentru produse alimentare, băuturi și tutun se constată o traiectorie pozitivă in perioada 2012-2017. Mai mult decât atât, valoarea importurilor din anul 2017 fata de 2012 a crescut semnificativ, cu 69%.