FOTO Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 12 milioane de lei în cadrul Comandamentului Litoral

FOTO Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 12 milioane de lei în cadrul Comandamentului Litoral
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2024

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 12 milioane de lei în cadrul Comandamentului Litoral, după ce au găsit alimente expirate, mizerie în bucătărie și în spații de cazare, dar și jucării periculoase.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor că a desfășurat, din 1 iulie, mai multe acțiuni de control în stațiunile de pe malul Mării Negre, în cadrul Comandamentului Litoral 2024, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Proprietarul ProTV ridică în România o clădire de birouri premium, într-unul dintre cartierele comerciale aflate în expansiune CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul ProTV ridică în România o clădire de birouri premium, într-unul dintre cartierele comerciale aflate în expansiune
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În acest an, comisarii ANPC participanți la Comandamentul Litoral au făcut 2.164 de acțiuni de control, în toate stațiunile.

Astfel, ei au dat 1.090 de avertismente (multe dintre acestea fiind primite de operatorii economici în perioada de consiliere) și au dat amenzi contravenționale în valoare de peste 12,2 milioane de lei.

De asemenea, comisarii ANPC au decis oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme în valoare de circa 860.000 de lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 91 de operatori economici, încetarea practicilor comerciale incorecte pentru 16 operatori economici.

Directorul Intel va prezenta board-ului un plan pentru vânzarea unor active și reducerea costurilor CITEȘTE ȘI Directorul Intel va prezenta board-ului un plan pentru vânzarea unor active și reducerea costurilor



Totodată, echipele de control au decis închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic (PFA Giugica Ieftimie), propunerea închiderii unității pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, pentru doi operatori economici (SC Merinos Internațional SRL și SC Metroid Neo Star SRL), închiderea definitivă a unității pentru doi operatori economici (SC Orizont Beach SRL (bar, restaurant și plajă) și SC Delta Aurora SA (restaurant).

Principalele abateri constatate sunt: comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită; condiții igienico-sanitare precare în unele spații de cazare sau la prestarea serviciilor de alimentație publică; folosirea unor echipamente frigorifice sau de gătire neigienizate sau deteriorate; utilizarea unor produse și proceduri nesigure în cadrul activității de prestare servicii de alimentație publică; nerespectarea condițiilor prescrise și declarate de depozitare a materiilor prime, a preparatelor culinare sau a băuturilor răcoritoare și apă minerală conform indicațiilor producătorului; nerespectarea regimului temperaturilor de depozitare pentru produsele alimentare; nerespectarea vecinătăților produselor în spațiile frigorifice din unele blocuri alimentare; neafișarea ingredientelor cu potențial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor.

IKEA reintră pe pierdere în România după mulți ani CITEȘTE ȘI IKEA reintră pe pierdere în România după mulți ani

Alte nereguli se referă la neafișarea mențiunilor specifice pe etichetele preparatelor obținute din produse alimentare congelate; lipsa informațiilor referitoare la cantitățile de ingrediente, declarația nutrițională și prezența aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective; utilizarea unor ustensile neprofesionale de bucătărie; lipsa verificării metrologice pentru unele mijloace de măsurare; utilizarea unor practici comerciale incorecte, înșelătoare.

Comisarii ANPC au constatat și că erau vândute jucării cu deficiențe. Astfel, acestea nu aveau traducerea în limba română a elementelor de identificare și caracterizare pe etichete (mențiunile referitoare la denumirea și adresa importatorului, nemenționarea avertismentelor si recomandărilor speciale destinate vârstei copiilor etc.). Totodată, au fost găsite jucării notificate ca fiind periculoase prin sistemul de alertă european pentru produse nealimentare RAPEX și jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licență pentru a putea fi comercializate sau marcajul CE neconform.

FOTO Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 12 milioane de lei în cadrul Comandamentului Litoral


Echipele de control au mai constata lipsa mențiunilor referitoare la compoziția textilelor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare și identificare a produselor de import; deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsură; folosirea unor spații de joacă neigienizate, cu deficiențe de informare referitoare la avertismente și modalități de utilizare a echipamentelor, cu componente deteriorate, care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața copiilor; lipsa informării consumatorilor, în spațiile de cazare, și a mapelor de servicii gratuite și contracost, conform clasificarii unității de cazare.
viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
protecția consumatorilor
amenda