Black Sea Fund I, fond de investiții dedicat accelerării întreprinderilor mici și mijlocii din România și cu un capital de peste 43 de milioane de euro, a achiziționat 70% din D-Toys, cel mai important producător local de puzzle-uri și jocuri pentru copii.
Preluarea pachetului majoritar implică extinderea echipei de management care va asigura succesiunea companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
D-Toys este o companie fondată de către Tibor Fustos în 2001, iar anul trecut a avut venituri de 4 milioane de euro, fiind cel mai mare producător independent de puzzle-uri și jocuri educaționale din România.
Compania produce jocuri educaționale, jocuri de societate și puzzle-uri dedicate copiilor între 3 și 14 ani, printre cele mai renumite fiind Jocul Autostrăzilor, Animale din România, Alias, Capitalism Original, Șapte dintr-o lovitură, Bătălie Navală, Dacii și Romanii.
D-Toys deține o fabrică cu 90 de angajați în Sfântu Gheorghe, dar compania este prezentă și pe segmentul de distribuție atât în România, cât și în Germania sau Franța.
Noul management vizează ca în următorii ani să se concentreze pe creșterea vânzărilor online, dezvoltarea în piețe precum Germania, Austria, Elveția și mărirea capacității de producție și creație pentru a răspunde cerințelor publicului din țările vizate.
“Suntem foarte mândri de eforturile întregii echipe de a crește de-a lungul anilor și de a deveni cel mai important producător local de puzzle-uri și jocuri pentru copii. Această tranzacție cu Black Sea Fund ne va permite să creștem accelerat compania și gama de produse, să îmbunătățim procesul de inovație și să creștem masiv notorietatea produselor noastre în România, dar și în țări precum Germania, Austria, Elveția. Venirea lui Alex Bute și a noii echipe de management, experiența internațională aprofundată și entuziasmul lor de a se alătura afacerii noastre îi fac un partener ideal pentru a construi pe fundamentul existent”, a declarat Tibor Fustos, fondatorul D-Toys.
“Este o onoare să îi urmez lui Tibor, care a avut o traiectorie impresionantă, construind de la zero atât D-Toys cât și echipa. Sunt mândru și încântat să fiu următorul director general al D-Toys. Acesta este un moment interesant pe piață. Clienții noștri se îndepărtează tot mai mult de importurile ieftine din China și caută divertisment, calitate și inovație, iar noi suntem poziționați ideal pentru a-i servi în Europa și nu numai, fiind unul dintre puținii producători integrați din UE. De asemenea, sunt încântat să construiesc o cultură și mai puternică pentru a ne servi clienții prin extinderea forței de muncă actuale cu peste 40% în următorii ani”, a spus Alex Bute, viitorul CEO al companiei.
Alex Bute
Black Sea Fund I este un fond de capital privat care are ca scop implementarea de investiții în acțiuni de cel puțin 4 milioane euro către întreprinderile mici și mijlocii românești. Black Sea Fund I are la dispoziție un capital de cel puțin 43 de milioane de euro la închiderea inițială, cu principal investitor Fondul European de Investiții, cu resurse din Programul Operațional Regional co-finanțat prin Fondul
European de Dezvoltare Regională.
Black Sea Fund I a fost fondat și este gestionat de o echipa românească, care include patru parteneri executivi: Matei Păun, Arin Ion, Cornel Fumea și Adrian Vasile. Fiecare dintre parteneri are peste 15 ani de experiență în domenii precum investiții în capital privat și administrarea activelor, activități în domeniul investițiilor / achizițiilor precum și management financiar.
Pe piața locală, ultimele date, din 2019, indicau că, în ceea ce privește producția locală de jocuri și jucării, principalul actor din piață este MODELLEISENBAHN SRL, companie cu acționariat 100% germană cu sediul în Arad. Pe locul al doilea în topul producătorilor regăsim AIRQUEE SRL, companie cu acționariat majoritar britanic, cu afaceri de 20,3 milioane de lei, adică 9,5% din total. Podiumul este completat de D-TOYS SRL (19,2 de milioane de lei, 9% din total), ROMEXA SA - fostul lider din 2016 (15,6 milioane de lei; 7,4%) și FROM PRODUCT SRL (14,4 milioane lei, 6,8%). Cele mai mari 5 companii generează aproape 43% din cifra de afaceri totală.