Fondator Vegis.ro atenționează consumatorii: Mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile! Sunt mii și mii de site-uri făcute peste noapte, fără acreditari, fără autorizații care vând bine mersi și nimeni nu îi controlează

Fondator Vegis.ro atenționează consumatorii: Mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile! Sunt mii și mii de site-uri făcute peste noapte, fără acreditari, fără autorizații care vând bine mersi și nimeni nu îi controlează
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 25 ian 2023

Piața online de produse naturiste și de e-commerce în general a resimțit o dezvoltare extrem de mare în pandemie, numai că, potrivit lui Mihai Bucuroiu, fondator Vegis.ro, retailer online de produse naturiste, aceasta nu este o veste „chiar grozavă” pentru consumatori.

„Au apărut într-adevăr mai multe opțiuni de achiziție, dar majoritatea acestor site-uri apărute peste noapte, fie deja nu mai există, fie sunt efectiv abandonate, fie operează la limita legii și oferă servicii de slabă calitate, ceea ce nu face decât să scadă încrederea consumatorului în ecommerce în general, fapt ce se vede în rata de creștere a comerțului electronic din România, care nu este atât de mare față de cât se estima”, spune, pentru Profit.ro, Mihai Bucuroiu, fondator Vegis.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Mediului anunță o nouă reglementare pentru produsele second hand CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță o nouă reglementare pentru produsele second hand

Din păcate, continuă el, sunt foarte puține inițiative legislative care să reglementeze piața online de produse naturiste, iar cele care apar sporadic nu sunt deloc în favoarea producătorilor și comercianților.

„Sunt făcute pur și simplu pentru a bifa niște directive europene, dar care de foarte multe ori sunt transpuse greșit sau pur și simplu nu sunt adaptate la nevoile și la specificul țării noastre. Iar acestea au efecte destul de serioase, pentru că nu rezolvă probleme concrete, ci doar îngreunează activitatea.

O mare problemă este lipsa unor mecanisme de control specializate pe produse naturiste și pe ecommerce în general. Sunt mii și mii de site-uri făcute peste noapte, fără acreditari, fără autorizații care vând bine mersi și nimeni nu îi controlează, așa că, mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile!”, atrage atenția Mihai Bucuroiu.

Subway analizează o posibilă vânzare care ar evalua compania la peste 10 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Subway analizează o posibilă vânzare care ar evalua compania la peste 10 miliarde de dolari

Fondatorul Vegis.ro consideră însă că, în România, consumul de produse destinate sănătății va crește exponențial cu creșterea economică a țării și cu o mai bună educație. 

„Cu siguranță vor continua să domine suplimentele alimentare și remediile naturiste, aici clar nu o să fie modificări. Schimbările care le constatăm sunt în mare măsură legate de o prudență de consum sau o atenție sporită a clientului către ce își direcționează bugetul.

Unii vor continua să investească în propria sănătate fiind conștienți că un produs natural este mai sănătos și mai bun, iar alții vor migra către produse din gamele inferioare. Acest trend a fost constatat deja în 2022 și, cu siguranță, în funcție de evoluția geopolitică și economică, se pare că se va accentua în 2023”, mai spune acesta, adăugând că, în principal, comportamentul consumatorului a fost afectat de șocul războiului din Ucraina și de efectele inflaționiste.

„A fost un șoc pentru toată lumea pe care noi pe online îl vedem și simțim imediat, mult mai repede ca în retail. Efectiv, lumea are alte preocupări și griji, iar apoi intervine acea prudență de consum în așteptarea unei stabilități. Iar tendința asta se va resimți în continuare și în 2023 până la atingerea unui echilibru social și economic”, completează acesta.

Scandia Food pregătește cumpărarea unei noi companii CITEȘTE ȘI Scandia Food pregătește cumpărarea unei noi companii

În ceea ce privește prețurile la produsele naturiste, Mihai Bucuroiu estimează că vor continua să crească și în 2023, însă nu foarte mult.

„Prețurile au crescut, la unele categorii chiar de mai multe ori pe parcursul anului 2022. Depinde foarte mult de natura și originea materiei prime care poate fi influențată de foarte mulți factori. În general, scumpirile nu sunt foarte mari. Producătorii se tem să crească prețurile foarte mult, dar fiecare scumpire vine cu un 5-10%. Pe lângă scumpirile acestea, la început de an exista oricum un trend în care producătorii reactualizau prețurile și ne confruntăm mereu cu un val de scumpiri”, precizează el.

„Prețurile vor continua să crească, nu foarte mult, dar acest val va continua cu siguranță, deoarece domeniul nostru nu este afectat doar de război, inflație și măsuri economice, ci în mare măsură de schimbările climatice care afectează direct produsele naturale. Am observat o creștere a numărului de bonuri pe 2022, dar și o mică scădere de 5% a valorii acestuia”, mai adaugă fondatorul Vegis.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai bucuroiu
vegis.ro
produse naturiste