EXCLUSIV VIDEO Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, pe piață din 1954, riscă falimentul. Creditorii au refuzat o ofertă de 17 milioane euro a proprietarului unui castel din Franța, care a făcut chetă pentru a-l restaura

EXCLUSIV VIDEO Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, pe piață din 1954, riscă falimentul. Creditorii au refuzat o ofertă de 17 milioane euro a proprietarului unui castel din Franța, care a făcut chetă pentru a-l restaura

Beat Martin Dutli, administratorul Silcasur AG și proprietarul Chateau de Busset. Sursă foto: https://www.lamontagne.fr

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 feb 2018

Firma Speed SRL, care operează business-ul viticol Casa de Vinuri Huși, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Moldova, controlat de omul de afaceri basarabean Serghei Bunescu, riscă să intre în faliment, după ce creditorii companiei au respins recent o ofertă de 17 milioane de euro de preluare a bunurilor, activelor și brandului Casa de Vinuri Huși venită din partea unui fond de investiții din Elveția.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Suma de 17 milioane euro, echivalentul a circa 80 milioane lei, ar fi reprezentat mai mult decât dublul totalului datoriilor înscrise la masa credală a Speed SRL, cifrat la circa 31 milioane lei. Oferta de preluare a venit din partea Silcasur AG - "fond de investiții și administrare de bunuri din Basel, Elveția".

Urmărește-ne și pe Google News

Însă, în adunarea din 19 ianuarie 2018, creditorii deținând peste 63% din totalul creanțelor Speed SRL au respins oferta elvețienilor. Raiffeisen Bank, cel mai mare creditor al operatorului vinicol, a considerat că oferta nu este fundamentată, iar creditorul Biochem SRL a afirmat că nu o consideră ca fiind "serioasă și reală".

Surpriză: un nou retailer puternic a intrat în România. Distribuitor exclusiv al mai multor branduri și controlat de cea mai mare platformă de vânzare pentru produse sportive din Polonia CITEȘTE ȘI Surpriză: un nou retailer puternic a intrat în România. Distribuitor exclusiv al mai multor branduri și controlat de cea mai mare platformă de vânzare pentru produse sportive din Polonia

Biochem și Tonescu Finance, firmă specializată în achiziția de creanțe, au solicitat chiar intrarea în faliment a Speed SRL, potrivit procesului verbal al adunării creditorilor.

Contactați de Profit.ro, atât acum, cât și în vara anului trecut, reprezentanții operatorului vinicol nu au răspuns.

EXCLUSIV VIDEO Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, pe piață din 1954, riscă falimentul. Creditorii au refuzat o ofertă de 17 milioane euro a proprietarului unui castel din Franța, care a făcut chetă pentru a-l restaura
FOTO Premieră: Un club din Turcia a achiziționat un jucător cu Bitcoin CITEȘTE ȘI FOTO Premieră: Un club din Turcia a achiziționat un jucător cu Bitcoin

De altfel, mai mulți creditori cer falimentul companiei încă din noiembrie 2017, după eșecul tranzacției din vara anului trecut prin care firma americană Vindacia Holdings preluase Speed SRL, prin Vindacia Inc., entitate juridică înregistrată în Albuquerque, New Mexico, tranzacție despre care Profit.ro a scris la momentul respectiv. Potrivit ultimelor date termene.ro, la finalul anului trecut, Serghei Bunescu deținea 100% din capitalul Speed SRL.

În ianuarie anul trecut, creditorii Speed SRL, aflată în insolvență din 2012, aprobaseră preluarea integrală a acțiunilor companiei de către Vindacia Inc. și majorarea de către noul acționar a capitalului social al Speed SRL în scopul achitării datoriilor de la masa credală.

Vindacia Holdings a fost înființată în SUA în 2016 cu intenția declarată de a cumpăra anumite vinării din România sau de a încheia parteneriate cu acestea pentru a produce sortimente de vin pe care să le vândă apoi pe piețele din Statele Unite și China. Compania îl are ca președinte pe Rowland Hill (fost CEO al Snow Queen Vodka în 2005-2008 și al altor producători de alcool, calitate în care a apărut la multe lansări de produse alături de vedete precum Paris Hilton și Gloria Estefan), iar firma prin care lucrează, VinDacia Inc, îl are ca CEO pe Aaron Lohmann (fondator al companiei de marketing CleanSpot) și ca vicepreședinte pe Ioana Engstrom (emigrată din România, CEO la compania de consultanță CMR2).

UE impune noi taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China CITEȘTE ȘI UE impune noi taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China

Datele de pe portalurile de specialitate arată că entitatea juridică elvețiană Silcasur AG, cea care a formulat oferta de 17 milioane euro de preluare a activelor și brandului Casei de Vinuri Huși de la Speed SRL respinsă de creditori, are un capital de 100.000 de franci elvețieni și venituri anuale estimate la sub 300.000 de dolari.

Firma este administrată de către un anume Beat Martin Dutli, proprietarul domeniului medieval Chateau de Busset din Franța, din apropiere de Vichy. Castelul, monument istoric, a fost construit la sfârșitul secolului al XIII-lea și a fost deținut multă vreme de casa nobiliară Busset Bourbon, o ramură ilegitimă a dinastiei Bourbonilor. Domeniul este deschis pentru vizitare turiștilor și se bucură de aprecieri pozitive pe site-urile de profil, inclusiv pentru ospitalitatea și amabilitatea proprietarului-gazdă.

Beat Martin Dutli a înființat în 2014 firma Chateau de Busset AG, aflată în prezent în lichidare, prin care propunea investitorilor să cumpere în avans apartamente cu suprafețe de până la 120 metri pătrați, care ar fi urmat să fie amenajate special în acest scop în castel. 

EXCLUSIV VIDEO Casa de Vinuri Huși, printre cei mai mari producători din Moldova, pe piață din 1954, riscă falimentul. Creditorii au refuzat o ofertă de 17 milioane euro a proprietarului unui castel din Franța, care a făcut chetă pentru a-l restaura
DOCUMENT Ordonanța prin care Guvernul a amânat termenul Declarației 600 a fost publicată în Monitor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ordonanța prin care Guvernul a amânat termenul Declarației 600 a fost publicată în Monitor

În 2015, Dutli a lansat o campanie de crowdfunding prin care intenționa să strângă 55.000 de franci elvețieni de la donatori pentru a renova Turnul Templierilor din structura castelului.

În schimbul donațiilor de minimum 50 franci elvețieni era oferită șansa participării la o tombolă al cărei premiu consta într-un sejur de 7 zile în condiții de lux într-un apartament din Turn, pensiune completă, cu băuturi incluse și mașină la dispoziție. Tuturor donatorilor li se promitea că li se vor scrie numele cu litere de aur pe zidurile Turnului renovat.

Din păcate, campania a eșuat, nereușind să adune decât 1.372 de franci elvețieni de la 4 donatori.

Laurențiu Mihai, la încheierea mandatului la CNAS: Sistemul de asigurări sociale de sănătate se află în grea suferință; banii prevăzuți în buget ajung până în septembrie - octombrie CITEȘTE ȘI Laurențiu Mihai, la încheierea mandatului la CNAS: Sistemul de asigurări sociale de sănătate se află în grea suferință; banii prevăzuți în buget ajung până în septembrie - octombrie

Casa de Vinuri Huși este pe piață din 1957, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de vinuri din România și având în portofoliu branduri precum Busuioaca de Bohotin, Dealurile Hușilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc sau Zghihara de Huși.

Business-ul este operat din 1994 de către firma Speed SRL, controlată de familia basarabeanului Serghei Bunescu, și a livrat în ultimii 23 de ani peste 200 de milioane de litri de vinuri îmbuteliate, cât și vrac, din soiuri albe și roșii, pentru piața internă și la export, în 17 țări din Europa.

Compania are 3 fabrici de vinificație, 110 de angajați și produce 20 de sortimente de vin, din care 8 roșii și 12 albe, deținând 600 de hectare de viță de vie în zona Huși, atât în municipiu, cât și în comunele din jur. Podgoria orașului Huși cuprinde circa 3.000 hectare de vie, cu o producție medie de 10.000 kilograme /hectar. În 2016, Speed SRL a avut afaceri de 40 milioane lei și un profit net de 366.020 lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa de vinuri husi
cramele husi
speed srl
serghei bunescu
castele franta
insolventa
faliment
vinuri romanesti
vinuri romanesti export