Efectele restricțiilor anti-coronavirus în mall-uri: World Class a cerut suspendarea chiriei datorate Vivo! Cluj pe perioadă stării de urgență

Efectele restricțiilor anti-coronavirus în mall-uri: World Class a cerut suspendarea chiriei datorate Vivo! Cluj pe perioadă stării de urgență
scris 12 apr 2020

Restricțiile de activitate impuse de stat agenților economici prin ordonanțe militare pentru limitarea infectărilor cu COVID-19, printre care și închiderea sălilor de fitness, au determinat operatorul de profil World Class, unul dintre principalii jucători ai industriei autohtone de wellness, să solicite suspendarea, pe perioada stării de urgență, a obligației de plată a chiriei pentru spațiul de 1.354 metri pătrați închiriat, în 2015, în mall-ul Vivo! Cluj, fost Polus Center, controlat de austriecii de la Immofinanz prin Polus Transilvania Companie de Investiții, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, World Class a cerut în instanță emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună suspendarea obligației de plată pentru spațiul închiriat în mall-ul clujean. Starea de urgență declarată prin decret prezidențial va lua sfârșit pe 14 aprilie, însă președintele Iohannis a anunțat recent că aceasta va fi prelungită cu încă o lună.

Urmărește-ne și pe Google News

World Class a obținut în aceeași zi certificat de situație de urgență tip 1 de la Ministerul Economiei, destinat firmelor care și-au întrerupt total sau parțial activitatea din cauza deciziilor luate de autorități pe perioada stării de urgență. World Class a obținut certificatul întrucât se încadrează în categoria IMM-urilor, având cifră de afaceri sub 50 milioane euro pe an și efectiv mediu de mai puțin de 250 salariați.

Exporturile au crescut în primele două luni cu 2%, iar importurile cu 2,9%, față de anul trecut CITEȘTE ȘI Exporturile au crescut în primele două luni cu 2%, iar importurile cu 2,9%, față de anul trecut

Pe de altă parte, potrivit legislației adoptate de Guvern, IMM-urile cu certificat de situație de urgență beneficiază automat de amânarea la plată a chiriei doar pentru imobilele cu statut de sedii principale sau secundare, nu și pentru punctele de lucru, cum este spațiul închiriat de World Class în Vivo! Cluj. Astfel că, în acest caz, se aplică prevederea legală potrivit căreia "(...) poate fi invocată forța majoră (..) numai după încercarea, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți prin orice mijloc, inclusiv prin mijloace electronice, de renegociere a contractului, pentru adaptarea clauzelor acestora cu luarea în considerare a condițiilor excepționale generate de starea de urgență".

World Class a spus în instanță că datorează operatorului Vivo! Cluj, Polus Transilvania Companie de Investiții SA, o chirie lunară în cuantum de 6 euro/mp fără TVA (în total circa 9.670 euro pe lună, cu tot cu TVA), plus costuri de exploatare, și că a garantat plata cu o scrisoare de garanție bancară pusă la dispoziția proprietarului.

"(World Class – n.r.) a mai arătat că, pe fondul declarării stării de urgență, a fost emisă Ordonanța Militară nr. 1/17 martie 2020, care a instituit un impediment legal temporar în îndeplinirea obligațiilor pârâtei locatoare, creându-se posibilitatea invocării de către pârâta locatoare a imposibilității fortuite de executare. Cu toate acestea, pârâta a notificat-o la data de 30 martie 2020 să achite facturile nr. (...) și nr. (...), ambele din 2 martie 2020, reprezentând echivalentul chiriei și a cheltuielilor de exploatare aferente lunii aprilie 2020, arătând că, dacă reclamanta nu va achita aceste debite în termen de 7 zile de la primirea notificării, pârâta va executa scrisoarea de garanție bancară", se arată în documentele procesului.

Perspective sumbre: Numărul insolvențelor va crește cu 25% la nivel global, în acest an. 68 de țări vor intra în recesiune CITEȘTE ȘI Perspective sumbre: Numărul insolvențelor va crește cu 25% la nivel global, în acest an. 68 de țări vor intra în recesiune

Ordonanța militară invocată prevede că "Se suspendă (pe perioada stării de urgență – n.r.) toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise". Ulterior, pe 21 martie, a fost emisă Ordonanța militară nr. 2/2020, care practic a închis mall-urile.

Tribunalul Specializat sesizat și-a declinat competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Cluj, unde procesul este în continuare pe rol, fără să fi fost stabilit vreun termen de judecată. UPDATE: Judecătoria Cluj a respins în primă instanță acțiunea World Class. "(...) reclamanta nu a făcut dovada faptului că, prin suspendarea plății chiriei și a cheltuielilor de exploatare aferente lunii aprilie 2020, plată solicitată de către pârâtă, s-ar păstra un drept care s-ar păgubi prin întârziere, ar fi prevenită o pagubă iminentă și care nu s-ar putea repara sau ar fi înlăturate piedicile ce s-ar ivi cu prilejul unei executări. (…) Instanța observă că reclamanta nu a formulat o acțiune de fond până la soluționarea căreia ordonanța președințială să-și producă efectele. Din analiza cererii de emitere a ordonanței președințiale, rezultă că reclamanta urmărește soluționarea pe fond a litigiului dintre părți, reclamanta urmărește obținerea unei măsuri cu caracter definitiv, și anume amânarea plății chiriei până la sfârșitul stării de urgență", se arată în motivarea deciziei.

Pe 21 martie, cei de la Immofinanz, proprietarii Vivo! Cluj, au anunțat că implementează un program de economie de costuri în centrele comerciale pe care le dețin, pentru a contracara scăderea veniturilor din chirii cauzate de închiderea magazinelor.

Gazprom se pregătește să furnizeze gaze în România prin subsidiara sa din Ungaria, după explozia importurilor de gaze rusești venite pe filieră maghiară CITEȘTE ȘI Gazprom se pregătește să furnizeze gaze în România prin subsidiara sa din Ungaria, după explozia importurilor de gaze rusești venite pe filieră maghiară

"Pierderile pe termen lung ca urmare a închiderilor obligatorii ale magazinelor vor avea un impact negativ asupra poziției economice a comercianților pentru întregul exercițiu financiar. Acest lucru poate duce la o situație dificilă pentru anumiți chiriași. Este prea devreme pentru a estima impactul situației actuale sau a măsurilor temporare de sprijin individuale asupra cărora grupul Immofinanz va decide în viitor. Pentru a compensa, în mare măsură, scăderea temporară a veniturilor din chirii obținute din activitatea de retail, a fost deja implementat un program de economie de costuri. Acesta include, printre altele, amânarea investițiilor neesențiale, precum și reducerea cheltuielilor generale. În plus, vor fi evaluate toate măsurile de susținere economică anunțate de diferitele guverne", a transmis atunci compania.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, a transmis încă din 18 martie un set de propuneri Guvernului, în contextul crizei create de coronavirus, subliniind că se așteaptă să aibă probleme la încasarea chiriilor pentru spațiile de retail și birouri, deoarece firmele sunt nevoite să își întrerupă activitatea.

Proprietarii mallurilor din România pierd peste 48 de milioane de euro într-o singură lună de inactivitate, potrivit unei analize Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificat de situatie de urgenta imm
amanare plata chirie stare de urgenta
se inchid mall-urile
se inchid salile de fitness
immofinanz chirii
world class chirie mall
stare de urgenta coronavirus