Mai mulți inspectori ai Ministerului Agriculturii au recoltat, în perioada 19-26 iunie, 29 de probe din alimente furnizate de magazine din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard, a anunțat, astăzi, ministerul.
Informațiile sunt transmise după ce Profit.ro a prezentat, sâmbătă, un document oficial care relevă că România a cerut ajutor la 6 state UE pentru a controla calitatea alimentelor pe care le primește din Occident, dar numai 3 țări i-au răspuns.
În Germania, Olanda și Belgia au fost identificate și prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată), același număr de probe fiind prelevat și din România.
CITEȘTE ȘI Primul restaurant portughez din București, o investiție de jumătate de milion de euro: “Abordarea clienților este mai dificilă, românii preferă un produs ieftin și cantitativ”Produsele au fost adunate din magazine care se află atât în cele 3 țări, cât și în România, fiind vizate sortimentele care se regăsesc, identic, pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl – Germania și Olanda, Kaufland – Germania, Belgia – Delhaize (Mega Image - România), arată ministerul de resort.
Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.
În februarie, statele din Grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au făcut apel la celelalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.
În România, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, și a anunțat că va efectua o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Grupului de la Vișegrad.
La rândul lor, autoritățile din Bulgaria au anunțat deja, recent, că produse alimentare comercializate de companiile multinaționale europene în țara vecină conțin ingrediente diferite față de produse vândute sub branduri identice în Austria și Germania, precizând că vor insista ca Uniunea Europeană să rezolve problema ”standardelor duble.
În schimb, producătorii din vestul Europei se apără susținând că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale.