Schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, în pofida unei reveniri pe final de an stimulată de țările din estul Asiei, potrivit estimărilor publicate miercuri de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters.
După ce carantina a provocat o contracție de 15% în prima jumătate a anului 2020, comerțul mondial și-a revenit în a doua jumătate a anului, în condițiile în care în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei comerțul cu bunuri a crescut cu 8%, subliniază UNCTAD. Această revenire se datorează în principal țărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comerțul cu bunuri a crescut cu 12% în ritm anual în trimestrul patru, scrie Agerpres.
"Economiile din estul Asiei au fost în fruntea procesului de revenire cu o creștere solidă a exporturilor și majorarea cotei pe piața mondială, deoarece au putut să facă față mai bine provocărilor pandemiei", subliniază UCTAD, adăugând că majoritatea sectoarelor manufacturiere și-au revenit în trimestrul patru, exceptând energia și transporturile.
Cu toate acestea, la finele anului trecut comerțul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza continuării restricțiilor de călătorie, susține raportul UNCTAD. Pe ansamblu, comerțul global de bunuri a scăzut cu 6% în anul 2020, un declin semnificativ dar care este totuși cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înregistrat de comerțul cu servicii.
UNCTAD avertizează că revenirea comerțului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021 deoarece pandemia de coronavirus va continua să perturbe industria călătoriilor. Pentru primul trimestru din 2021, UNCTAD mizează pe o scădere de 1,5% a comerțului cu bunuri comparativ cu trimestrul precedent și o scădere de 7% a comerțului cu servicii, dar precizează că prognozele sale sunt nesigure din cauza pandemiei și a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.