Amenda aplicată companiei Gemini SP pentru înțelegerile anticoncurențiale din campaniile buy-back, confirmată irevocabil de Înalta Curte

Amenda aplicată companiei Gemini SP pentru înțelegerile anticoncurențiale din campaniile buy-back, confirmată irevocabil de Înalta Curte
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2018

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenței de către Gemini SP SRL prin participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piețele comercializării de echipamente electrice și electronice (EEE) și a gestionării deșeurilor acestora (DEEE). De asemenea, instanța a menținut amenda aplicată companiei Gemini SP SRL, în valoare de 1.437.556 lei.

Anterior, și Curtea de Apel București a menținut decizia Consiliului Concurenței, motiv pentru care Gemini SP SRL și Asociația Ecotic au formulat recursuri la Înalta Curte de Casație și Justiție, care le-a respins ca fiind nefondate.

Urmărește-ne și pe Google News

În anul 2014, Autoritatea de Concurență a sancționat cu amenzi în valoare totală de 56.487.840 lei (aproximativ 12,7 milioane euro) 14 companii membre ale asociațiilor ROREC și ECOTIC pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale în cadrul campaniilor de tip buy-back pe piețele comercializării de echipamente electrice și electronice (EEE) și a gestionării deșeurilor acestora (DEEE).

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat încălcarea Legii Concurenței și în cazul companiilor Panasonic Marketing Europe GmbH și Maguay Impex SRL, celelalte dosare aflându-se pe rolul instanței supreme, nefiind încă fixat termenul de judecată.

Administratorul judiciar al Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, dar intrată în insolvență: Brandul poate depăși momentul de cumpănă CITEȘTE ȘI Administratorul judiciar al Clujana, cu o istorie de peste 100 de ani, dar intrată în insolvență: Brandul poate depăși momentul de cumpănă

Prin aceste soluții definitive, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat inclusiv definirea corectă a pieței relevante de către Consiliul Concurenței, realizată cu respectarea normelor speciale în materie.

Autoritatea de concurență a amendat în anul 2014 8 companii membre RoREC pentru încheierea unei înțelegeri privind controlul vânzărilor și fixarea discounturilor pe care le puteau acorda în cadrul campaniilor de buy-back. În acest fel, au fost afectați consumatorii ce ar fi putut beneficia de reduceri mai mari în campaniile buy-back.

Cele opt companii membre RoREC sancționate de Consiliul Concurenței sunt Arctic (24 milioane de lei), BSH Electrocasnice (1,4 milioane de lei), Candy Hoover Romania (440.426 lei), Electrolux România (9,8 milioane de lei), Gorenje Romania (1,043 milioane lei), Indesit Company Magyarorszag (2,66 milioane lei), Philips Romania (5 milioane lei) și Whirlpool Romania (3,4 milioane lei).

În cadrul aceleiași investigații, șase companii membre ale asociației ECOTIC au fost sancționate pentru crearea unui mecanism similar cu cel al asociației RoREC în cadrul campaniilor de tip buy-back inițiate în februarie 2009. Cele 6 companiile membre ECOTIC sancționate de Consiliul Concurenței sunt Agis Computer (3,2 milioane lei), CG&GC Intelligent Technology (13.500 lei), Gemini (1,43 milioane de lei), Maguay Impex (756.710 lei), Panasonic Marketing Europe Wiesbaden Germania (209.597 lei) și Scop Computers (3 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
iccj
consiliul concurentei
gemini