Corporația japoneză JTEKT, care deține fosta fabrică de rulmenți din Alexandria, în prezent Koyo România, va investi într-un proiect de extindere a producției, pentru a putea furniza componente auto specializate, necesare uzinei Toyota din Cehia, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea. Valoarea investiției anunțate în unitatea de la Alexandria este de 125 milioane euro.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Ministrul Ștefan Radu Oprea s-a întâlnit, la sediul fabricii de rulmenți Koyo din Alexandria, cu delegația niponă din care au făcut parte Tetsuo Agata, președintele JTEKT Corporation Japan, Hiroaki Ueda, președinte JTEKT European Operations, și Francis Szabo Bush, președinte JTEKT European Bearing, întrevederea fiind centrată pe planurile de dezvoltare a afacerii din Teleorman, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anunțul investiției a fost lansat în vară, în contextul discuțiilor cu o delegație română condusă de secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri Paula Pîrvănescu în Japonia.
„România este pregătită să primească un nou nume important din industria mondială de componente auto. Industria auto reprezintă unul dintre motoarele exporturilor românești. Cei mai mari jucători din sectorul componentelor auto au zeci de fabrici în România, centre de producție care susțin orașe întregi prin comenzile pe care le primesc”, a transmis atunci oficialul român comunității de afaceri din Japonia.
JTEKT Corporation este o corporație japoneză creată în ianuarie 2006 prin fuziunea a două companii, Koyo Seiko Co. și Toyoda Machine Works, cu afaceri de peste 1 miliard dolari.
Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale între România și Japonia au totalizat 709,7 milioane dolari din care export românesc 296,1 milioane dolari, iar import 413,6 milioane dolari.
Principalele produse românești exportate în Japonia sunt lemn și semifabricate din lemn, îmbrăcăminte și accesorii, mașini și echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălțăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice.
Principalele produse japoneze importate în România sunt mijloace de transport, echipament electric, mașini și utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente și aparate optice și fotografice.