TeraPlast Bistrița urmărește diversificarea business-urilor, atât ca tipuri de activități, cât și din punct de vedere geografic, pentru a-și reduce expunerea la fluctuațiile mari ale segmentului de infrastructură, unde ciclicitatea este accentuată, spune directorul general al grupului, Alexandru Stânean.
“Dorim să avem o creștere mai consistentă și mai liniară, motiv pentru care business-ul de infrastructură, care funcționează în valuri, nu ne ajută. Ăsta este motivul pentru care vrem să ne diversificăm, nu facem diversificare de dragul diversificării”, a transmis directorul la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a.
Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI.
Piața din România reprezintă în prezent, pentru TeraPlast, 80% din vânzări.
Pe termen lung, datele indică o creștere solidă a pieței, dar cu fluctuații mari de la an la an.
“În ultimii 2 ani am avut și trimestre foarte bune, cum a fost primul trimestru din anul acesta, și ultimele trimestre de anul trecut, dar am avut și trimestre mai puțin bune, cum au fost începutul anului trecut sau sfârșitul anului 2022. Lucrul acesta a îngrijorat evident investitorii, reflectat inclusiv de cotația acțiunilor”, detaliază Stânean.
Astfel încât TeraPlast vizează acum o puternică extindere regională și se uită la noi ținte de achiziții în străinătate.
În România, segmentul clădirilor rezidențiale nu performează ca în urmă cu 2 sau 3 ani, cu un blocaj la nivelul autorizațiilor și o încetinire a vânzărilor ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor, dar pe zona de infrastructură, în special apă-canal-gaz, unde TeraPlast are o expunere ridicată, are performanțe mari de circa 12 luni și chiar o tendință de accelerare.
“Suntem în sfârșit pe un trend foarte bun. România are de investit 20 miliarde de euro în lucrări de genul ăsta pentru a conforma directivei europene a apei, avem de adus gaze în peste 70% din locuințele din România care nu sunt conectate. În sfârșit se lucrează, vorbim despre un boom al pieței”, a arătat CEO-ul TeraPlast.
El a notat că piața de capital diferă fundamamental față de acum 15 ani, când s-a listat compania, dar TeraPlast nu a profitat de prezența pe piață până acum, cu excepția IPO-ului.
TeraPlast cere acționarilor, într-o adunare generală convocată pentru 27 iunie, sprijin pentru următorul ciclu de creștere, printr-o majorare de capital ale cărei fundamente urmează să fie stabilite de CA.
Grupul, cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud – Est, a anunțat recent că și-a propus să devină liderul pieței pe piața din Ungaria, unde a cumpărat cele două fabrici ale grupului austriac Freiler, și caută noi achiziții în Europa de Est, cel puțin o tranzacție fiind posibilă până la finele anului.