Ultimii 5 ani au trecut în favoarea vânzătorilor de terenuri, care au asistat la creșteri anuale de prețuri, însă incertitudinea cauzată de pandemie a reușit să deblocheze multe tranzacții, a declarat, la Profit TV, Cătălin Gavrilă, Associate Director of Land Development în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
„Din 2014-2015 și până anul acesta, prețul terenurilor a crescut. Toți vânzătorii credeau că timpul trece în favoarea lor și considerau că dacă nu încheie o tranzacție anul acesta, anul viitor vor avea parte de condiții mai bune. A fost o realitate în ultimii 5 ani, dar acum incertitudinea care planează asupra întregii economii a deblocat multe tranzacții, pentru că atât vânzătorul, cât și cumpărătorul au devenit mai empatici, înțelegând riscurile implicate. Anumite tranzacții au fost ajutate de evenimentele de anul acesta“, a spus Gavrilă la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Echipa sa a asistat, recent, SIF Banat – Crișana în achiziția platformei industriale IMGB din sudul Bucureștiului de la firma sud-coreană Doosan, într-o tranzacție evaluată la circa 40 de milioane de euro și considerată cea mai mare din ultimul deceniu.
Potrivit acestuia, pandemia a creat o tendință de dezurbanizare, contrară fenomenului care persista înainte, în care tot mai mulți oameni voiau să vină în oraș. Totuși, spune el, discuțiile intense despre munca de acasă au născut dorința unor apartamente cu terase cât mai mari sau cu grădină.
„Vedem un avânt al lucrărilor de infrastructură, care vor debloca zone din București, care nu erau pe radarul dezvoltatorilor. Vedem jucători noi care se uită la România, în ciuda pandemiei. În septembrie primim o vizită de la un grup destul de mare, care este pentru prima dată în România și care consideră România atractivă“, a menționat Gavrilă.
El constată că, în ultimii 7 ani, Vestul Bucureștiului a cunoscut o dezvoltare semnificativă pe sectorul birourilor, chiar dacă în zone destul de centrale, în contrapondere cu Nordul orașului, care a atras majoritatea investițiilor.
„Se discută de mai mult timp despre realizarea unor proiecte și în Estul orașului, dar încă nu au apărut. Totuși, eu cred că le vom vedea în viitorul apropiat și, de ce nu, și în Sud. Fundamentele există: avem metrou, forță de muncă este. În România, mulți dezvoltatori de birouri sunt speculativi, care construiesc și vând unor investitori instituționali, și nu au avut apetit pentru zone neconsacrate. De aceea există acest decalaj între zonele Bucureștiului“, explică brokerul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 17.30, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.
Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.