VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Sunt semne că lucrurile sunt mai bune decât anul trecut. Interesant, este un număr foarte mare de solicitări din partea chiriașilor de a-și cumpăra propriul sediu

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Sunt semne că lucrurile sunt mai bune decât anul trecut. Interesant, este un număr foarte mare de solicitări din partea chiriașilor de a-și cumpăra propriul sediu

Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox

scris 17 iun 2024

Piața imobiliară are semne că lucrurile se îmbunătățesc comparativ cu anul anterior, ceea ce reprezintă un motiv de optimism, a declarat, la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a, Mihaela Pană, partner, Private Investment Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit acesteia, proprietarii nu au fost maleabili în ce privește prețurile, iar unele segmente au înregistrat chiar cerere semnificativă, cum este piața clădirilor mai mici de birouri, unde mulți chiriași vor să-și cumpere sediile, în contextul creșterii chiriilor. Investitorii privați, cu achiziții între 1 și 10 milioane, rămân dinamici și anul acesta.

Conferința a fost organizată cu sprijinul 123Credit, Cushman & Wakefield Echinox, Genesis Property, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate și Nordis Group, fiind transmisă și în direct la Profit News TV, precum și pe pagina de Facebook a Profit.ro.

VIDEO poate fi văzut AICI

"Cu toții știm că 2023 nu a fost cel mai prolific an, dar anul acesta ne așteptăm totuși la o îmbunătățire. Putem discuta de două categorii de investitori. Discutăm de investitori privați și de investitori instituționali. Investitorii privați reprezintă o categorie extrem de interesantă, pentru că au fost dinamici și rămân dinamici și anul acesta. Noi am reușit chiar să finalizăm câteva tranzacții interesante, numai că bugetele pe care ei le alocă pentru achiziții sunt mult mai mici, undeva între 1 și 10 milioane, iar achizițiile acestea sunt destul de diversificate. Investitorii privați investesc fie în retail, fie în mici clădiri de birouri, fie rezidențial, își pun în portofoliu tot felul de produse care pot genera venituri interesante. Aceștia rămân activi, sunt tranzacții pe care le-am finalizat, dar și tranzacții la care lucrăm și pe care sperăm să le finalizăm până la sfârșitul anului", a spus Pană.

Urmărește-ne și pe Google News
YouTube escaladează, din nou, lupta cu instrumentele adblock CITEȘTE ȘI YouTube escaladează, din nou, lupta cu instrumentele adblock

În ce privește investitorii instituționali, achizițiile sunt mai mari, dar și procesul de achiziție unul mai lung și mai complicat. Cushman & Wakefield Echinox are în negociere tranzacții mari pe segmentul de birouri, dar și pe retail, pe care le-ar putea finaliza până la sfârșitul anului.

"Și, evident, discutăm despre a doua categorie de investitori, investitorii instituționali, unde lucrurile devin puțin mai complicate. Procesul de achiziție este mai greoi, este de lungă durată și analiza de achiziție durează destul de mult. Încercăm să găsim soluții împreună cu ei, astfel încât să generăm și tranzacții. Suntem în momentul de față în negocieri pentru tichete care sunt între 20-30 de milioane pentru partea de birouri și tichete care se duc spre 50-60 de milioane pe partea de retail, cu posibilitatea de a fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Ne dorim foarte mult ca piața să se reașeze, să fie ceva mai optimistă decât anul trecut. Sunt semne că lucrurile sunt mai bune. Am văzut că inclusiv în piața bancară a existat un prim semnal că lucrurile ar putea să se îmbunătățească", a afirmat partenerul Cushman & Wakefield Echinox.

Proprietarii nu lasă la preț. Pe segmentul de clădiri mai mici de birouri, mulți chiriași vor să-și cumpere sediile

În ce privește prețurile la care au loc tranzacții, proprietarii au fost maleabili sub așteptări în ultimii ani, iar în prezent nu se prefigurează o ajustare considerabilă de preț.

"După cum am observat, proprietarii nu au fost atât de maleabili. Poate că achizițiile reduse de anul trecut sunt și ca urmare a faptului că proprietarii nu au negociat prețurile așa cum se așteptau investitorii. Din punctul meu de vedere, așa cum văd astăzi discuțiile dintre proprietari și cumpărători, nu cred că vom asista la o ajustare considerabilă de preț. Și chiar dacă vor fi anumite concesii, nu vor fi la nivelul așteptărilor. Nu a existat în acești 2-3 ani, de când discutăm despre aceste micșorări de preț, nu au existat presiuni atât de mari asupra proprietarilor, încât aceștia să vândă la prețuri foarte mici. Au fost elemente care ar fi putut duce la o negociere de preț mai mare, cred că pe toate segmentele am fi putut discuta despre lucrul acesta. Am avut inflație foarte mare, dobânzi foarte mari. Unii proprietari au avut și credite care au fost destul de apăsătoare. Dar, se pare că au rezistat cu stoicism, iar anul acesta va fi un an mai temperat, pentru că, așa cum spuneam, lucrurile au început ușor să revină la normal, băncile să devină puțin mai flexibile și să se și întâmple anumite tranzacții sau negocierile să fie mai avansate", a spus Pană.

O presiune mai mare ar putea fi pe zona de birouri, dar nu pe segmentul clădirilor mai mici de birouri, unde se înregistrează o cerere semnificativă, din partea chiriașilor care vor să își cumpere sediile.

În spatele deciziilor de achiziție ale chiriașilor este în principal creșterea chiriilor.

"Presiunea mai mare probabil că va fi pe zona de birouri, nu pe zona de clădiri de birouri mici, pentru că aici s-a întâmplat altceva. Toate schimbările care s-au produs în ultimii ani au avut și părți interesante, au creat noi segmente și noi cereri. Este extrem de interesant, anul acesta este un număr foarte mare de solicitări din partea chiriașilor de a-și cumpăra propriul sediu. Am avut tranzacții în acest sens, avem tranzacții în derulare, probabil că este o consecință a faptului că a fost o presiune mare pe zona de chirii, au tot crescut, motiv pentru care o parte dintre companii, vorbesc despre companii locale, au decis să își achiziționeze propriile sedii. Când spun achiziții de sedii, discut despre proprietăți care au 1.000-2.000-3.000 de metri pătrați. Cam aceasta este cererea, dar este o cerere destul de crescută", a declarat reprezentantul Cushman & Wakefield Echinox.

viewscnt
Afla mai multe despre
cushman & wakefield echinox
mihaela pană
conferința profit.ro real estate – ediția a iv-a