Fondul de investiții sud-african MAS Real Estate, care operează pe piața românească printr-un parteneriat cu Prime Kapital, dezvoltator imobiliar înființat la București de Martin Slabbert și Victor Semionov, fondatori și foști manageri ai fondului de investiții sud-african NEPI Rockcastle, și care în primăvară a preluat Militari Shopping, centrul comercial din vestul Bucureștiului pentru 95 de milioane de euro, a semnat o nouă achiziție în România, preluând mall-ul Atrium din Arad de la grupul Demjan, controlat de milionarul maghiar Sándor Csányi și familia lui Sándor Demján, decedat recent. Tranzacția a fost evaluată la 40,5 milioane euro, cu circa 42% sub costul de dezvoltare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Tranzacția face parte din planul de achiziții în Europa Centrală și de Est anunțat anterior de MAS REI. Sud-africanii au plătit recent 95 milioane euro, cash, pentru a achiziționa Militari Shopping de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, asigurând exitul acestuia din urmă.
Achiziția Atrium, singurul mall din Arad după închiderea Armonia și Galleria, a fost structurată ca o preluare a întregului capital social al companiei Mastweight SRL, care gestionează activitatea centrului comercial. Prețul de achiziție al părților sociale a fost de 28,1 milioane de euro, după deducerea datoriei bancare și a capitalului de lucru.
Valoarea tranzacției, atribuită Atrium, a fost de 40,5 milioane de euro. Achiziția a fost finanțată din resursele disponibile în contabilitatea companiei.
Centrul comercial Atrium a fost dezvoltat de fondul de investiții Carpathian, entitate apărută după falimentarea companiei-mamă Dawnay, Day Carpathian, în parteneriat cu un grup de investitori israelieni reprezentanți de Michael Israeli și a fost inaugurat în martie 2010.
Carpathian, care deținea 75% din centrul comercial, a decis retragerea din proiect imediat după finalizarea lucrărilor. În urma acestei mișcări, jumătate din compania prin intermediul căreia a fost dezvoltat Atrium Center Arad a fost cumpărată de firma de construcții Aracdom, parte a grupului TriGranit, pentru 6 mil. euro, iar cealaltă jumătate, de Michael Israeli și partenerii săi.
Pe lângă prețul de achiziție, cei doi parteneri s-au angajat să susțină și rambursarea unui credit în valoare de 59 mil. euro obținut de la MKB Bank, utilizat pentru construcția centrului comercial. Investiția în acest proiect s-a ridicat la peste 70 milioane euro. În toamna anului 2013, participația grupului coordonat de Michael Israeli a fost cumpărată de grupul Demján.
Atrium are o suprafață închiriabilă brută de 28.600 metri pătrați și generează din chirii 4,3 milioane de euro pe an, echivalentul a 12,7 euro/mp/lună. Cifra de afaceri a mall-ului a crescut cu 8,6% anul trecut. Numărul vizitatorilor centrului comercial a crescut cu 3,5%, până la 5,2 milioane de persoane în ultimele 12 luni de funcționare. Rata actuală de neocupare este de 2,3%, iar media contractelor de închiriere neexpirate este de 2,8 ani. Venitul net operațional pentru acest an este estimat la 3,5 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Decizie Microsoft: a semnat pentru 23.000 metri pătrați de birouri în complexul Campus 6 din Capitală, cea mai mare tranzacție din acest anMAS REI a semnat achiziția prin intermediul parteneriatului pe care îl are cu Prime Kapital. Participația MAS REI este echivalentul a 80% din Atrium. Sud-africanii au mai anunțat că urmăresc și alte achiziții și că vor anunța piața când discuțiile se vor concluziona.
MAS REI și Prime Kapital nu sunt la prima tranzacție cu grupul de investitori maghiari. Anul trecut, Gránit Management, controlat tot de Sándor Csányi și familia Demján, a vândut sud-africanilor terenul de 1,5 hectare al fostei fabrici Marmura din Bucureștii Noi.
Gránit Management este o entitate formată în 2015 după ce fondul american de investiții TPG a cumpărat Trigranit. Americanii au cumpărat atunci tot ce deținea Trigranit în Polonia și Slovacia, precum și o parte din activele de pe piața ungară și croată. Activele din România au fost trecute pe Gránit Management. Compania mai are în proprietate câteva sute de hectare de teren în București, Cluj-Napoca, Constanța și Brașov, pe care intenționa să le dezvolte înainte de criză.
Sándor Csányi este cel mai bogat ungur, cu o avere estimată de Forbes la 1,1 miliarde de dolari, și mai deține participații la OTP Bank și compania petrolieră MOL.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reacție dură a șefului NEPI Rockcastle după acuzațiile de fraudă din România: Au câștigat 10 milioane euro într-o zi, din scăderea acțiunilor. Directorul Fortress, principalul acționar al NEPI, a demisionatSándor Demján, născut în localitatea de graniță Berveni din județul Satu Mare, a decedat în martie 2018. El a ocupat în 2012 locul patru în topul celor mai bogați unguri, cu o avere estimată la 332 milioane euro.
El este fondatorul grupului Demján din care fac parte, printre altele, companiile TriGranit, Gránit Bank și Arcadom.