Producătorul de tuburi și țevi Politub va avea ca unic acționar grupul Teraplast, care a achiziționat de la compania franceză Socotub restul pachetului de 50% din acțiuni.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Tranzacție importantă realizată de Teraplast Bistrița (TRP). Compania a preluat controlul total al producătorului de tuburi și țevi Politub, unde anterior deținea doar un pachet de 50% din titluri.
Restul pachetului a fost achiziționat acum de la Socotub, fondată în 1985, în Franța. În urma tranzacției încheiată astăzi, Teraplast va avea 99,99% din acțiuni, iar subsidiara sa Terasteel, restul de 0,01% din titluri.
O intenție pentru preluarea integrală a Politub fusese manifestată de Teraplast încă din 2008. „Unul dintre principalele motive care au stat la baza deciziei de achiziție a fost dorința grupului de a avea un mai mare control asupra companiei, respectiv de a implementa deciziile de management mai rapid, în acord cu cerințele actuale ale pieței”, explică rațiunea care a stat la baza operațiunii de piață Mirela Pop, director general Teraplast.
Achiziția pachetului este condiționată de obținerea avizului favorabil din partea Consiliului Concurenței.
Compania Politub produce tuburi și țevi PE, de medie și înaltă densitate pentru rețelele de transport și distribuție a apei, gazelor naturale, dar și pentru telecomunicații, canalizări sau irigații. Politub produce de asemenea fitinguri din segmente de țevi PE și tuburi din polietilenă cu pereți structurați (țevi corugate).
Fabrica de țevi polietilenă are o capacitate anuală de producție de peste 10.000 tone și este localizată în Parcul Industrial Teraplast Bistrița.
O companie în expansiune
Teraplast se află într-un proces de extindere, tranzacții importante fiind achiziționarea unui pachet de 60% din producătorul de țiglă metalică Depaco și cumpărarea fabricantului de panouri sandwich din Serbia Interlemind cu 4,3 milioane euro, ambele încheiate în prima jumătate a acestui an. De asemenea, în luna octombrie a anului trecut, Teraplast și-a deschis o subsidiară în Ungaria pentru vânzarea produselor sale pe această piață.
Teraplast Bistrița a raportat la începutul acestei săptămâni că a realizat o cifră de afaceri de 171,67 milioane lei, în scădere cu 10,94%, până la nivelul de 192,76 milioane lei. În același timp, profitul net s-a redus cu 58,60%, la 7,89 milioane lei, de la 19,06 milioane lei. Este un declin pus de companie pe seama gripării investițiilor în domeniul infrastructurii de mediu. „Blocajul din infrastructură continuă să influențeze negativ business-ul Teraplast, iar din informațiile pe care le deținem în acest moment nu vor exista îmbunătățiri semnificative în următoarea jumătate a anului”, a afirma directorul Pop în comunicatul care a însoțit raportarea financiară.