Topolinski contestă licitația pentru terenul fabricii Tutunul Românesc, câștigată de o companie a Grupului SIF Banat-Crișana

Topolinski contestă licitația pentru terenul fabricii Tutunul Românesc, câștigată de o companie a Grupului SIF Banat-Crișana
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2022

Compania Tabogo Property, controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, și aflată pe lista creditorilor Interagro, proces despre care Profit.ro a scris pe larg, contestă licitația prin care SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crișana, a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro.

"Investitorul susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare", transmite Tabogo.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

UPDATE Marți, 24 mai, ora 08.43 CITR dorește să facă următoarele precizări:

"Tabogo Property a susținut în presă că „a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare”.

În legătură cu această afirmație, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime. Acestea au fost:

Lipsa plății garanției de participare la licitație,

Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,

Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,

Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului. 

Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că Tabogo trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo Property s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. Societatea a fost descalificată pentru lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 - vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.

Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat".

Terenul fabricii Tutunul Românesc, aflat în proprietatea companiei insolvente Interagro, a fost cumpărat la licitație de SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crișana, cu 33,5 milioane euro.

"Vrem să continuăm activitatea imobiliară, de închiriere, care se desfășoară pe platformă", a declarat pentru Profit.ro Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana.

La finele anului  trecut, Profit.ro a anunțat că terenul a reintrat în procedura de vânzare, după două licitații eșuate și contestate în justiție, și că proprietatea este evaluată la 33,59 milioane euro, fără TVA.

Ultimele două licitații au fost contestate în justiție de compania Tabogo Property, controlată indirect de omul de afaceri canadian Michael Topolinski, și aflată pe lista creditorilor Interagro, proces despre care Profit.ro a scris pe larg

EXCLUSIV Proprietarul Rădăcini Motors vinde o parte din platforma UTREC Chitila către Kaufland, iar pe restul ridică un parc de retail CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul Rădăcini Motors vinde o parte din platforma UTREC Chitila către Kaufland, iar pe restul ridică un parc de retail

De la ultima licitație, din 15 mai 2020, Interagro și Ioan Niculae au fost condamnați pentru evaziune fiscală. În februarie 2021 Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Direcția Națională Anticorupție a instituit sechestru și asupra terenului Interagro din Grozăvești, procedură evidențiată și în cartea funciară a imobilului. De asemenea, în mai 2021, Interagro și-a pierdut codul TVA, ceea ce înseamnă că orice cumpărător interesat de teren trebuie să achite o taxă de 19%.

Terenul fostei fabrici de țigarete este grevat și de o ipotecă imobiliară în favoarea creditorului First Bank România (fostă Piraeus Bank România). Banca este înscrisă la masa credală cu 222.816.888,6 lei, iar în programul de plăți are o creanță de 162.734.230 lei.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fondatorul Interagro, intenționa să construiască pe terenul fostei fabrici un complex care includea trei turnuri de birouri cu 36, 30 și 14 etaje, locuințe, un hotel și un spital privat.

Zona Orhideea – Grozăvești a devenit un magnet pentru investiții imobiliare de anvergură în sectorul de birouri. În ultimii ani, aici s-au construit proiectele The Bridge (aflat în proprietatea fraților Pavăl), Orhideea Towers (deținut de CA Immo) și Business Garden Bucharest (deținut de Vastint, divizia imobiliară a IKEA), iar alte proiecte sunt în curs de avizare sau dezvoltare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
tutunul romanesc
interagro
ioan niculae
michael topolinski
citr