Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local

Termen mult mai mare pentru desființarea de către autorități a construcțiilor ilegale de pe plaje. Somația, nu doar pentru proprietar. Atribuțiile de desființare, delegate local
scris 6 ian 2023

În cazul în care proprietarul unei construcții ilegale, realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, nu dă curs somației de desființare desființeze în termen de 48 de ore, desființarea se va face în termen de 30 de zile de către autoritățile locale, față de 24 de ore cât prevede legea acum, prevede o ordonanță pregătită de Guvern și consultată de Profit.ro. Atribuțiile de desființare sunt delagate, astfel, de la nivel central la nivelul administrației locale, iar somația de desfiițare va putea fi înmânată nu doar proprietarului, ci și altei persoane aflate la locul construcției sau unui membru al familiei sau unei persoane majore de la domiciliul proprietarului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: În prezent, conform unei legislații datând din 2010, modificată în 2011, toate construcțiile cu destinație turistică din zonele cu potențial turistic, stațiunile turistice, zonele construite protejate, zonele de protecție a monumentelor istorice, rezervațiile naturale și alte asemenea, precum și construcțiile cu destinație turistică și construcțiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din stațiunile turistice și din localitățile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizație de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri proprietate publică ori privată, finalizate sau în curs de execuție, se desființează în termen de 48 de ore de la primirea somației de către proprietari.

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul în care proprietarul nu dă curs somației în termenul menționat, legislația în vigoare prevede că desființarea se face în termen de 24 de ore, prin Direcția generală lucrări publice - aflată la date respectivă în subordinea Ministerului Dezvoltării -, cu recuperarea ulterioară a cheltuielilor generate de această operațiune de la proprietarul construcției.

Guvernul alocă peste 1,6 miliarde lei pentru modernizarea canalelor Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia, Năvodari CITEȘTE ȘI Guvernul alocă peste 1,6 miliarde lei pentru modernizarea canalelor Dunăre - Marea Neagră și Poarta Albă - Midia, Năvodari

Acum, în urma nenumăratelor reorganizări ale Ministerului Dezvoltării, guvernanții au constatat că în prezent, niciun compartiment de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării, nu are printre atribuții punerea în aplicare a prevederilor menționate, iar în bugetul ministerulunu au fost alocate fonduri pentru contractarea lucrărilor de demolare prevăzute.

Ținând cont de competențele autorităților administrației publice locale în domeniul construcțiilor, de faptul că acestea dispun de compartimente de specialitate și au posibilitatea de a interveni rapid la nivel local pentru identificarea proprietarilor construcțiilor executate ilegal, Guvernul consideră că se impune degrevarea autorității publice centrale, care nu are structuri de specialitate în teritoriu, de sarcina de a acționa la nivel local pentru punerea în aplicare a prevederilor legale.

Prin urmare, ordonanța de urgență pregătită prevede în primul rând ca atribuția privind aplicarea procedurii de desființare a construcțiilor ilegale să revină autorităților administrației publice locale competente, locale și județene, care vor fi înștiințate în acest sens de către reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții.

Ordonanța menține termenul actual de desființaare a construcției de către proprietar, respectiv în 48 de ore de la primirea somației, dar extinde categoriile de persoane cărora le poate fi înmânată această somație, precum și modalitățile de transmitere a acesteia.

LEGE Primăriile vor putea cofinanța între 20% și 80% din cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor istorice CITEȘTE ȘI LEGE Primăriile vor putea cofinanța între 20% și 80% din cheltuielile pentru reabilitarea clădirilor istorice

Astfel, somația nu se va înmâna doar proprietarului construcției, ci și altei persoane aflate la locul situării construcției și care are legătură cu executarea lucrărilor de construcții, care este obligată să o transmită de îndată proprietarului construcției. În cazul refuzului primirii somației, aceasta se va afișa ca și până acum la loc vizibil pe imobil, dar persoana însărcinată cu înmânarea acesteia va întocmi un proces-verbal în care va arăta aceste împrejurări.

Spre deosebire de prezent, comunicarea somației se va mai putea face de autoritățile și organele de control prin ”telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia”.

Mai mult, dacă proprietarul construcției nu este găsit la domiciliu ori reședință sau, după caz, sediu, agentul va înmâna citația ”unei persoane majore din familie sau, în lipsă, oricărei alte persoane majore care locuiește cu acesta ori care, în mod obișnuit, îi primește corespondența”.

LISTA România are 35 de noi stațiuni turistice de interes local, inclusiv o zonă din Caracal CITEȘTE ȘI LISTA România are 35 de noi stațiuni turistice de interes local, inclusiv o zonă din Caracal

Modificarea majoră, conform proiectului de ordonanță, rezidă în faptul că dacă proprietarul nu dă curs somației de desființare în termen de 48 de ore, desființarea nu va mai se face de către autorități în 24 de ore, cum stabilește legea acum, ci în termen de 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, ordonanța trebuie adoptată de Guvern. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructie
plaja
ilegal
desființare
termen
somație
autorități
local