Tinerii din Generația Z au acces la informații și resurse mai mult ca oricare altă generație, prin intermediul dispozitivelor smart, iar abilitățile lor tehnice sunt fără egal. Însă accesul atât de facil la tehnologii și instrumente online are și dezavantaje, cu efecte pe termen lung greu de cuantificat în ceea ce privește capacitatea generației de profesioniști de a interacționa în mod real cu colegii la job. O posibilă soluție ar putea fi reprezentată de un campus dezvoltat în extensia birourilor, de exemplu, care poate oferi multiple oportunități de interacțiune.
Jumătate dintre tineri petrec, în medie, 10 ore pe zi în fața unui ecran, mai mult de două treimi dintre ei văd peste 3 ore de conținut video pe zi, iar capacitatea lor de concentrare la o informație la care sunt expuși este de circa 8 secunde, potrivit unui studiu Mediakix efectuat la nivel global.
Având în vedere numărul mare de ore petrecute în fața ecranelor, tinerilor nu le mai rămâne mult timp pentru activități offline. Socializarea reală, activitățile în aer liber, ieșirile cu prietenii în parc sau la evenimente, toate acestea sunt esențiale în evoluția armonioasă a personalității și pentru dezvoltarea așa-numitelor „soft skills”. Este adevărat, generația tânără de profesioniști înțelege această nevoie, dar timpul este de multe ori o problemă, la fel și distanța dintre clădirea de birouri și spațiile verzi sau cele dedicate diverselor evenimente.
Tocmai de aceea, apare tot mai des ideea ca parcurile de birouri să aibă, în imediata lor apropiere, facilități care să permită tinerilor să-și dezvolte abilitățile sociale și, implicit, să-și formeze personalitatea într-un mod sustenabil. Un proiect care pune accent pe interacțiunea dintre oameni și pe viața de dincolo de birou este YUNITY Park, un campus care redefinește conceptul de timp liber. Proiectul îmbină armonios spații de lucru cu cele de socializare și evenimente, totul integrat în natură cu ajutorul unei păduri urbane. YUNITY Park va include un amfiteatru modern dedicat evenimentelor outdoor, o terasă exterioară versatilă care va deservi un food hall de 4.000 de metri pătrați și numeroase zone destinate interacțiunilor profesionale și socializării în timpul liber.
Companiile au responsabilitatea de a susține educația și formarea tinerilor, indiferent de domeniul de activitate, iar existența unor spații destinate interacțiunii sociale în imediata apropiere a sediului nu poate decât să ajute organizația să aibă echipe mai strânse și mai bine închegate. Organizațiile trebuie să țină cont de importanța eticii, empatiei și gândirii critice, realiste, în formarea unei personalități echilibrate. În această ecuație, rolul spațiilor de lucru este esențial. Un campus modern, sigur și confortabil, cu spații de co-living, poate fi o platformă excelentă în susținerea colaborării și interacțiunilor formale și informale dintre angajați.
Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane, Teodor Stoica este HR Manager în compania Genesis Property, unde contribuie cu succes la implementarea și valorificarea proiectelor de recrutare, managementul performanței și dezvoltarea echipelor.
Un material Investing in Property