Grupul hotelier Fattal, deținut de miliardarul israelian David Fattal (63 de ani), a renunțat la achiziția hotelului Golden Tulip din centrul Bucureștiului, din cauza crizei generate de COVID-19. Compania a pierdut banii de avans plătiți investitorului imobiliar Atlas Estates, compania milionarului israelian Ron Izaki, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Profit.ro a anunțat că grupul hotelier Fattal a semnat un contract cu Atlas Estates pentru achiziția hotelului Golden Tulip de pe Calea Victoriei, la un preț net de 7,7 milioane euro. În 9 aprilie 2020, grupul a plătit un avans de 300.000 de euro din prețul de vânzare, iar tranzacția trebuia încheiată până în 31 decembrie 2020.
Lanțul hotelier Fattal este cel care a introdus în Israel sistemul all-inclusive.
Din cauza schimbărilor de pe piața imobiliară, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, cumpărătorul nu a finalizat însă tranzacția, iar avansul încasat a fost reținut de grupul Atlas Estates.
Golden Tulip, hotel de patru stele cu 81 de camere, a fost închis în aprilie și mai 2020, iar gradul de ocupare pe parcusul anului a fost cu 76% sub nivelul din 2019. La sfârșitul anului trecut, valoarea contabilă a hotelului a scăzut cu 33%, până la 2,4 milioane de euro, comparativ cu perioada similară a anului anterior, relevă ultimul raport financiar, analizat de Profit.ro.
În 2020, Atlas Estates a semnat o serie de anexe cu banca ce a finanțat Golden Tulip, pe baza cărora rambursările de credit, programate pentru 2020, au fost suspendate până la 31 decembrie 2021. În plus, data scadentă a creditului a fost extinsă din iunie 2026 până în septembrie 2026, conform aceleiași surse.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiGrupul lui David Fattal și-a deschis încă din 2015 firma Leonardo Hotels Bucharest, prin intermediul căreia urma să efectueze achiziția Golden Tulip.
Grupul Fattal a devenit în 2009 cel mai mare lanț hotelier din Israel, după achiziția hotelurilor Azorim. Astăzi, gestionează 38 de hoteluri în Israel și operează peste 160 de hoteluri sub brandul Leonardo în Europa, în principal în Germania. În total, grupul hotelier administrează circa 43.000 de camere și are circa 12.000 de angajați la nivel internațional.
David Fattal și-a început cariera ca ospătar. A fost numit în 1984, la vârsta de 27 de ani, director general adjunct al prestigiosului hotel Dan Accadia din Herzliya, a devenit, în 1988, directorul general al Palatului Regelui Solomon din Eilat, iar 10 ani mai târziu, în 1998, și-a fondat afacerea de administrare hotelieră Fattal Hotels, preluând de asemenea prestigiosul hotel Meridien din Eilat. La acest moment, David Fattal, alături de familia sa, este creditat de revista americană Forbes cu o avere de 1 miliard de dolari.
Cine este vânzătorul
La câteva zile distanță de la încasarea avansului pentru Golden Tulip, Atlas Estates a primit de la Primăria Sectorului 2 certificatul de urbanism necesar construirii unui ansamblu rezidențial cu 823 de apartamente, conform unui Plan Urbanistic Zonal aprobat încă din decembrie 2019. Proiectul urmează a fi construit pe un teren ce a aparținut fostei fabrici de ulei Solaris și care a fost cumpărat de Atlas Estates în 2006.
Dezvoltatorul a anunțat încă din 2008 că va construi aici un proiect imobiliar cu 1.200 de apartamente, o investiție care s-ar fi ridicat la 180 milioane de euro, însă planurile au fost amânate de criza financiară. Planul pentru proiectul Solaris
Acum, pe terenul de 3,2 hectare urmează să fie ridicate 11 blocuri cu 823 de apartamente, 970 de locuri de parcare și spații comerciale cu o suprafață de 2.800 de metri pătrați. Investiția în acest proiect poate fi estimată la peste 35 milioane de euro, la costurile actuale de construcții.
În zona Obor sunt pregătite o serie de dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin, Carmesin, Izolatorul și Sintofarm.
Atlas Estates mai deține, tot de dinainte de criza financiară din 2008, un teren de circa 10 hectare în Voluntari, destinat unei dezvoltări rezidențiale sau comerciale.
Atlas Estates a trecut în 2010 printr-un proces de preluare în urma căruia, controlul companiei a trecut la grupul Izaki, fondat și deținut de israelianul Ron Izaki. Tranzacția a evaluat compania la aproximativ 400 de milioane de dolari. În urma achiziției, compania a fost delistată de pe piața secundară a Bursei de la Londra și a rămas listată doar pe Bursa de Valori din Varșovia.