Suedia se pregătește pentru o agravare a problemelor din sectorul imobiliar

Suedia se pregătește pentru o agravare a problemelor din sectorul imobiliar
scris 18 sep 2023

De luni de zile, guvernul Suediei a încercat să minimizeze o criză imobiliară care a redus încrederea în statul nordic, repetând un mesaj simplu: În timp ce unele companii au probleme, țara nu le are. Acum, Heimstaden Bostad, un investitor imobiliar de 30 de miliarde de dolari, cu ansambluri de locuințe de la Stockholm la Berlin, se confruntă cu o criză de finanțare de mai multe miliarde de dolari, care s-a întors asupra unuia dintre proprietarii săi, cel mai mare fond de pensii din țară, relatează Reuters.

Acest lucru ridică, fără îndoială, miza pentru Suedia, națiunea europeană cel mai grav lovită de o criză globală a sectorului imobiliar, declanșată de creșterea abruptă a ratelor dobânzilor, de anul trecut, care a pus capăt brusc unui deceniu de bani practic gratuiți, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul CITEȘTE ȘI ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Suedia este unul dintre cele mai bogate state ale Europei și cea mai mare economie nordică, dar are călcâiul lui Ahile, o piață imobiliară în care băncile au acordat proprietarilor de case împrumuturi de peste 4.000 de miliarde de coroane suedeze (360 de miliarde de dolari).

Îngreunați de aceste împrumuturi pentru locuințe, suedezii sunt de două ori mai puternic îndatorați decât germanii sau italienii.

La începutul acestui an, Fondul Monetar Internațional a semnalat împrumuturile ridicate ale gospodăriilor Suediei, împreună cu datoriile firmelor de proprietăți comerciale și dependența acestora de băncile locale, ca un risc pentru stabilitatea financiară.

Criza imobiliară s-a accelerat în această lună, când fondul de pensii Alecta, care deține un pachet de 38% din Heimstaden Bostad, a declarat că cel mai mare proprietar rezidențial din Suedia are nevoie de numerar și că ar putea să îl susțină financiar.

Swedbank estimează că deficitul actual al Heimstaden Bostad ar putea fi de aproximativ 30 de miliarde de coroane (2,7 miliarde de dolari).

Autoritatea de reglementare financiară din Suedia a lansat o anchetă cu privire la de ce și cum a investit Alecta 4,5 miliarde de dolari în gigantul imobiliar, în primul rând.

Spotify va afișa reclame în ecranul principal CITEȘTE ȘI Spotify va afișa reclame în ecranul principal

Investiția cu probleme a fondului Alecta reprezintă 4% din fondurile sale.

Christian Dreyer, un purtător de cuvânt al Heimstaden, a declarat că a făcut ”progrese bune în acoperirea rambursărilor obligațiunilor din 2024” și ”nu se bazează pe injectarea imediată de capital pentru a ne îndeplini obligațiile”. Dar el a mai semnalat că compania este deschisă către alt sprijin.

GUVERNUL SE PREGĂTEȘTE

Pe măsură ce criza din sectorul proprietăților se extinde, guvernul suedez se pregătește pentru acțiune, sperând că nu va fi nevoie.

La începutul acestui an, Karolina Ekholm, directorul general al Oficiului pentru Datorii din Suedia, a declarat că guvernul are o datorie ușoară și își poate permite să se împrumute mai mult pentru a interveni, abordând posibilitatea de a acorda garanții de credit sau împrumuturi subvenționate.

O persoană familiarizată cu gândirea guvernamentală a spus că, deși statul era dispus să ajute, în principiu, este conștient de potențiala reacție politică a sprijinirii companiilor care și-au asumat riscuri mari.

Dreyer, de la Heimstaden, a declarat că examinează ”o potențială recapitalizare din partea acționarilor existenți” și este încrezător că ar putea ”atenua riscul financiar”, parțial prin finanțare bancară, dar și-a exprimat deschiderea către alte forme de sprijin.

”Deși nu suntem dependenți de sprijin extern, am putea lua în considerare programe guvernamentale adecvate, dacă sunt disponibile”, a spus Dreyer.

În public, guvernul a încercat să minimizeze criza.

Ferrari a reînnoit un parteneriat cu producătorul german de articole sportive Puma CITEȘTE ȘI Ferrari a reînnoit un parteneriat cu producătorul german de articole sportive Puma

”Există probleme potențiale pe care trebuie să le urmărim îndeaproape. Știm că vin ploaia și zăpada. Dar avem adăposturi”, a declarat ministrul Piețelor Financiare Niklas Wykman, pentru Reuters, cu puțin timp înainte ca problemele Heimstaden Bostad să devină publice.

”Guvernul este gata să acționeze pentru a asigura stabilitatea financiară dacă ar trebui să apară amenințări sau tulburări”, a mai spus el, avertizând că problemele firmelor individuale nu înseamnă că sectorul mai larg este în dificultate.

Suedia este printre primele țări europene care se confruntă cu dificultăți pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, deoarece o mare parte din datoriile sale imobiliare sunt pe termen scurt, ceea ce poate fi un avertisment pentru regiunea mai largă, unde creșterea costului banilor a zguduit și Germania.

Aproximativ jumătate dintre proprietarii suedezi au credite ipotecare cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că majorările dobânzilor determină rapid facturi mai mari pentru ei.

Între timp, dezvoltatorii săi s-au bazat adesea pe împrumuturi sau obligațiuni pe termen mai scurt, care trebuie înlocuite cu credite mai scumpe.

Heimstaden Bostad și alte companii precum SBB, aflată în dificultate, au crescut rapid, în parte prin vânzarea de euroobligațiuni ieftine pe termen scurt, care de atunci a devenit mai dificilă.

"Am văzut un boom imobiliar nebun. Nu vedem încă o criză. Dacă ratele dobânzilor continuă să crească și aceasta este cuplată cu șomajul, de asta ne este frică ", a declarat David Perez, un parlamentar democrat suedez.

În condițiile în care ratele dobânzilor continuă să crească, analiști precum Marcus Gustavsson, de la Danske Bank, cred că ceea ce e mai rău nu s-a încheiat încă.

Google nu repară ceasurile Pixel Watch defectate accidental CITEȘTE ȘI Google nu repară ceasurile Pixel Watch defectate accidental

El consideră că prețurile proprietăților rezidențiale din Suedia au scăzut cu aproximativ 10% și că piața imobiliară ar putea fi abia la jumătatea drumului.

”Până de curând, suedezii au licitat prețul caselor cu bani ieftini. Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, acei bani ieftini s-au transformat în bani reali și este dureros”, a spus Andreas Cervenka, autorul cărții ”Greedy Sweden”, o carte care examinează inegalitatea determinată parțial de boom-ul imobiliar.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
imobiliare
case