În anul fiscal care s-a încheiat în martie 2016, nerezidenții au adus cu un miliard de dolari mai puțin pe piața americană de real estate. 27% din totalul cumpărătorilor sunt chinezi.
Supraîncălzite, piețele rezidențiale din Miami, New York și California se răcesc ușor. Unul dintre motive? Un principal catalizator al creșterilor de prețuri, intrările de capital ale străinilor, în principal asiatici, acționează mai puțin ca factor de presiune pe cotații.
În anul fiscal care s-a încheiat în martie 2016, achizițiile imobiliare ale nerezidenților s-au redus cu 1,3%, la 102,6 miliarde dolari, de la 103,9 miliarde dolari, conform unui raport emis în această săptămână de Asociația Națională a Agenților imobiliari din SUA și preluat de portalul financiar Zero Hedge.
Chiar și așa, valoarea intrărilor este a doua de la începutul decadei, depășind nivelul de 92,2 miliarde dolari al cumpărărilor străinilor din 2014 și net valorile între 66,4 miliarde dolari și 82,5 miliarde dolari din anii 2011-2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea medie a achizițiilor de locuințe s-a redus, de asemenea, la 477.500 dolari, de la 499.600 dolari din anul fiscal încheiat în martie 2015. Este un reper care depășește însă net al 3-lea preț mediu de 400.000 dolari din 2012.
Sunt prețuri care îi arată pe străini cumpărători premium, într-un răstimp în care, de la începutul deceniului, valoarea medie de achiziție ale locuințelor deja existente pentru cetățenii SUA s-a situat între 217.800 dolari și 266.700 dolari, potrivit aceluiași document.
Cine sunt cei care vin cu banii? În primul rând asiaticii. 34% din achiziții sunt realizate de clienți din zona Asia-Oceania (27% din totalul cumpărătorilor fiind chinezi). Din America Latină și Caraibe vin 21% din noii proprietari de locuințe în SUA și abia 18% sunt europeni. Piața rezidențială americană este așadar o beneficiară a hemoragiei de capital dinspre China către restul lumii.
Unde vin străinii? În statul Florida își cumpără case 22% dintre nerezidenți, în timp ce statul California este destinație pentru 15% dintre aceștia. Cumpărătorii externi fac 10% din plasamente în Texas, alte state preferate fiind, în ordine, Arizona, New York, New Jersey, Illinois și Carolina de Nord.
Cum își cumpără casele? În general, cu cash sau credite contractate în țările lor. Există, însă, divergențe, în funcție de proveniența geografică a cumpărătorilor. Astfel, 73% dintre canadieni cumpără locuințele utilizând integral cash, iar 71% dintre chinezi preferă de asemenea banii gheață, chiar dacă aceștia pot reprezenta credite contractate la ei acasă. Britanicii manifestă o preponderență tot pentru achizițiile cash, însă numai în proporție de 58%. La polul opus, numai 29% dintre mexicani își cumpără casele cu banii jos, 59% dintre ei folosind împrumuturi. Extrema o reprezintă cumpărătorii indieni care 90% se împrumută și numai 7% vin cu cash de acasă.