Lucrările de modernizare ale stadionului Steaua, în vederea desfășurării la București a unor meciuri de la Campionatul European de Fotbal din 2020, vor costa 301 milioane lei și vor dura 25 de luni. Capacitatea stadionului modernizat va fi de 30.500 locuri pentru spectatori, conform indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de investiție.
Guvernul a aprobat, miercuri, în acest scop, indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiții pentru Stadionul Steaua și Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.
Una din condițiile asumate de către Guvernul României, pentru găzduirea unor meciuri de la turneul final din 2020, a fost aceea de a asigura înaintea fiecărui meci, pentru fiecare din cele opt echipe participante, câte o facilitate de antrenament corespunzătoare, distinctă de stadionul oficial.
În acest sens, conform dosarului de candidatură, au fost alese și agreate stadioanele Steaua, Rapid, Dinamo și Arcul de Triumf. Acestea vor fi transformate în arene moderne, respectiv stadioane de fotbal de categoria a IV-a, conform Regulamentului UEFA privind infrastructura stadionului, ediţia 2010.
Pe aceste stadioane de categoria a IV-a și capacitate minimă de 8.000 de locuri se pot organiza toate jocurile de fotbal din competițiile de club UEFA, precum și meciurile echipelor naționale din preliminariile competițiilor europene și mondiale, cu excepția finalelor de cupe europene și turneelor finale ale Cupei Mondiale și Campionatului European.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul cu care Ceaușescu îi atrăgea pe turiștii străini iubitori de Dracula, scos la vânzare de un fost bucătarPotrivit indicatorilor aprobați de Guvern, capacitatea stadionului Steaua, după modernizare, va fi de 30.500 locuri pentru spectatori, iar lucrările de construcție vor dura 25 de luni, la un cost total al proiectului de 303,77 milioane lei.
Stadionul va avea spații comerciale, muzeu și restaurant sau bar la înălțime, cu vedere la terenul de joc.
CITEȘTE ȘI Dragnea și Tăriceanu retrag proiectul de lege care acorda Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani. UPDATE Tăriceanu susține că proiectul va fi refăcut: Casa Regală nu poate fi totuși un ONG!
Potrivit datelor oficiale, în cazul stadionului Steaua, degradările tribunelor, amplasate pe mal de pământ, sunt ireversibile și nu sunt suficiente simple intervenții de reparații, acestea fiind deformate de tasări, sparte și erodate până la armătură. Scaunele și suportul acestora sunt, de asemenea, degradate dincolo de limite acceptabile. Reabilitarea tribunelor ar presupune refacerea completă a acestora, de această dată cu fundații pentru gradene.
Treptele scărilor din tribune sunt și ele deformate și înclinate și pun în pericol siguranța circulației, în special în caz de evacuare. Corpul hotelului – aflat sub tribuna 2 – este afectat la nivel structural de infiltrațiile dinspre gradene.
Tribuna oficială, corp “J”, cu 20 ani mai tânără, ar trebui după toate așteptările să se afle în parametri, însă expertiza tehnică a dovedit că, după standardele actuale, structura acesteia este suprasolicitată. O serie de alte carențe de conformare în zona scărilor au dus la deformări ale podestelor.
În ce privește Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, modernizarea va dura 24 luni, la un cost estimat de 126,4 milioane lei, iar capacitatea tribunelor va fi de 8.100 de locuri.
Lucrările de modernizare vor presupune construcția unor spații de cazare și cantonament, a unui centru de îngrijire a sportivilor, gradene acoperite pentru public, precum și amenjarea unei parcări subterane. Terenul de joc va fi extins și modernizat cu instalații de irigare, iluminare și încălzire.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigi Becali negociază cu soția lui Adamescu cumpărarea hotelului Rex din MamaiaConform Regulamentelor UEFA privind infrastructura stadioanelor participante la competiție, condițiile gazonului și ale vestiarelor la stadioanele modernizate trebuie să fie similare celor oficiale, iar incinta trebuie să asigure un grad de siguranță suficientă și să nu permită spionarea antrenamentelor, fiind prin urmare preferabile stadioanele acoperite și închise perimetral.
Aceste facilități de antrenament trebuie să fie date în funcțiune anterior începerii campionatului pentru a permite inspectarea de către delegația oficială și omologarea acestora drept conforme cu cerințele competiției. În eventualitatea identificării unor neconformități trebuie să existe o perioadă suficientă de timp pentru remedieri.
Prima delegație oficială a UEFA va sosi în România în iulie 2019, iar birourile permanente ale organizatorului vor fi deschise în ianuarie 2020.