Omul de afaceri Sorin Crețeanu, unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, l-a atras pe sârbul Milos Jovicic ca partener, cu o cotă de 10%, în cadrul Quartier du Nord, cel mai mare proiect gestionat acum de investitor, unde se află în construcție 743 de apartamente premium, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Crețeanu a cedat 10% din firma de proiect a ansamblului rezidențial Quartier du Nord managerului sârb. Milos Jovicic (40 de ani) este managing director al Procema, cea mai mare afacere deținută de Sorin Crețeanu. Jovicic deține 10% și din Procema. Producătorul și distribuitorul de oțel-beton Procema și-a majorat anul trecut afacerile
cu peste 45% până la circa 145 de milioane de euro.
Investitorul imobiliar a început dezvoltarea Quartier du Nord în cartierul de afaceri Pipera, o zonă care a atras o serie de investitori de calibu precum Gabriel Popiviciu și One United Properties și unde se află în construcție peste 3.000 de apartamente premium.
Prima etapă a acestui cartier urmează să aibă 129 de apartamente, iar a doua 614 apartamente exclusiviste. Construcția primei faze a început în august și are ca dată de finalizare a lucrărilor octombrie 2025.
În primăvara acestui an, Crețeanu l-a cooptat în același proiect și pe Constantin Dinescu, partenerul antreprenorului Lucian Butnaru în afacerea Zebra Terminals, care asigură dezvoltarea națională a rețelei de terminale pentru platforma de plăți SelfPay. Dinescu a mai fost consilier al directorului general al Metrorex, membru al consiliului de administrație al Electrica și consilier personal al ministrului coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Petru Șerban Mihăilescu.
Sorin Crețeanu și Constantin Dinescu mai colaborează și în afacerea Panel Steel, un partner al grupului italian Isopan, lider mondial în producția de panouri metalice și termoizolante.
Crețeanu și Dinescu sunt implicați și în proiectul Jardins du Nord din zona Jandarmeriei, de peste drum de ansamblul Stejarii al lui Ion Țiriac. Ei au finalizat aici un prim bloc cu 39 de apartamente de lux și mai au planificată construcția a alte două identice. Faza a doua a proiectului este programată să înceapă în 2023 și să fie finalizată la finalul anului 2024.
Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Sorin Crețeanu vrea să construiască un ansamblu rezidențial cu 342 de apartamente în locul fostei fabrici de băuturi Zarea de lângă Parcul Bazilescu din nordul Bucureștiului.
Crețeanu a revenit în 2020 pe piața imobiliară prin proiectul exclusivist Jardins du Nord din zona Pădurii Băneasa și prin altul în locul fabricii de parfumuri Maison Mignot-Boucher din zona Parcului Carol. Anterior a fost implicat în dezvoltarea proiectelor Ten Blocks din Militari, cu 420 de apartamente, și Băneasa Rezidențial, unde a fost partener cu Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte.
În luna martie, grupul Comnord al lui Crețeanu a început să construiască și ansamblul The Suburb din Buftea, o investiție de peste 35 de milioane de euro în 19 blocuri cu 491 de apartamente ce se desfășoară pe un teren de 4,7 hectare.
În urmă cu patru ani, Crețeanu a delistat de pe bursă compania sa de construcții Comnord, proces care a evaluat firma la 21 milioane de euro, însă de atunci afacerile constructorului s-au prăbușit. În paralel, s-a înființat constructorul CNO Techno Construct, care va realiza și proiectul din Fabrica de Glucoză și care a raporat în 2020 afaceri de 17,7 milioane de euro, însă în 2022, veniturile companiei au scăzut la doar 3,1 milioane euro.
Sorin Crețeanu a fost și vicepreședinte al clubului de fotbal Rapid, în perioada în care finanțator era George Copos.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.