Antreprenorii Robertino Georgescu (50 de ani) și Dan Drăgulin, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan peste 4.000 de apartamente, reiau procesul de autorizare al unui proiect rezidențial cu aproximativ 200 de apartamente premium pe un teren amplasat peste drum de mall-ul Băneasa Shopping City, din nordul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Cei doi investitori inițiaseră, anterior mandatului de primar general al Bucureștiului al lui Nicușor Dan, un Plan Urbanistic Zonal pentru un proiect rezidențial format din blocuri cu 4-5 etaje și un număr redus de apartamente de tip duplex, pe un teren cu o suprafață de circa 7.000 de metri pătrați, cumpărat cu 1,7 milioane de euro. Procesul de avizare ajunsese până la obținerea semnăturii arhitectului-șef al Capitalei, după care s-a blocat.
„Acum am reluat procesul de avizare, cu gândul că la elaborarea Planului Urbanistic General al Bucureștiului trebuie să se țină cont și de solicitările de Planuri Urbanistice Zonale. Avem un Coefient de Utilizare a Terenului de maxim 2,8 și, din calculele noastre, ne-am apropia de 20.000 de metri pătrați construiți, adică echivalentul a plus-minus 200 de apartamente. Numărul de apartamente depinde și de condițiile de piață de la momentul inițierii construcției“, a declarat, pentru Profit.ro, Robertino Georgescu.
Foști colegi de liceu, Robertino Georgescu și Dan Drăgulin fac parte din avangarda de investitori care au mizat pe zona de sud a Bucureștiului, care a cunoscut o dezvoltare remarcabilă tocmai în perioada de criză economică. Cei doi au construit în zonele Popești-Leordeni și Berceni, dar nu numai, peste 3.500 de apartamente croite după plafoanele programului „Prima Casă“. Valoarea totală de piață a proiectelor imobiliare dezvoltate sub cupola Metropolitan se ridică la 170 milioane euro, potrivit datelor prezentate de investitori.
În ultimii ani, cei doi au ieșit din zona locuințelor ieftine și s-au orientat spre locuințe premium. Ei dezvoltă acum, alături de renumitul brand internațional de modă Elie Saab, două turnuri cu 141 de apartamente de lux în nordul Bucureștiului.
Georgescu mai are în curs de autorizare și un alt proiect, alături de asociatul său Marius Bușu, în zona străzii Fabrica de Glucoză din nordul Bucureștiului, unde ar mai putea construi circa 500 de apartamente.
„Avem mai multe terenuri, dar nu avem autorizații. Acum mă interesează mai puțin evoluția pieței imobiliare, ci să am autorizația în mână. Documentul este valabil 24 de luni și poate fi prelungit, iar în acea perioadă de valabilitate poți analiza momentul prielnic de piață pentru a demara construcția. Ne trezim că se îndreaptă piața și nu putem construi“, a adăugat Georgescu, comentând situația blocajului urbanistic de la nivelul Bucureștiului.
În vecinătatea proiectului pregătit de Georgescu și Drăgulin în Băneasa, o serie de antreprenori români au inițiat proiecte rezidențiale și hoteliere. Printre aceștia se numără familia lui Dragoș Bîlteanu și Vladimir Cohn, Sorin Vișenescu – partener de afaceri cu Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte, Cristian Ludovic Pop – fondatorul rețelei Animax, medicul Dana Rodica Tomescu – șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul Clinic Fundeni, fostul fotbalist Ilie Dumitrescu alături de familia Simion și Loredana Apreutese și Răzvan Brasla – coordonatorul construcției Enayati Medical City.
Aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.
Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.