Începând cu luna ianuarie, retailerul de bricolaj Hornbach încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, produse pentru care a fost ales deja un furnizor nou. Anul trecut au fost dispute politice privind tăierile de păduri și compania Schweighofer, în care a fost menționat și numele președintelui Klaus Iohannis.
”Colaborăm strâns cu furnizorii noștri pentru a dovedi proveniența lemnului și pentru a împiedica existența în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer și FSC (Forest Stewardship Council). Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer și am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcții și a lemnului rindeluit“, explică Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România.
Compania se asigură că toate materialele lemnoase și produsele din lemn provin din silvicultură sustenabilă.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la trei firme care prelucrează lemnPentru Hornbach, lemnul provenit din regiuni din afara Uniunii Europene trebuie să dețină obligatoriu la achiziție certificarea FSC. Pentru lemnul care provine din Uniunea Europeană este aplicată legislația europeană. Compania acceptă în acest caz și alte dovezi cu privire la proveniența necontestabilă și legală a produselor din păduri administrate exclusiv în mod sustenabil.
Schweighofer, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, este mai mare jucător din industria românească de profil, procesând anual 1,2 milioane de metri cubi de cherestea produsă în România (echivalentul a 71% din producția totală de cherestea). De asemenea, grupul importă 1,2 milioane de metri cubi de buștean pe an, cantitatea fiind prelucrată tot în fabricile din România.
Anul trecut, în contextul unor dispute politice privind tăierile de păduri și compania Schweighofer, în care a fost menționat și numele președintelui Klaus Iohannis, Ministerul Mediului, condus atunci de PSD, a efectuat mai multe controale la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, precum și la sediile și punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase ale grupului austriac, susținând ulterior că a identificat o serie de nereguli, printre care suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală și inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase.
Rapoartele de control au fost remise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, "în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni", potrivit unui comunicat al ministerului.
Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au negat în repetate rânduri acuzațiile aduse de minister și au declarat că vor coopera cu autoritățile române pe parcursul investigațiilor.
La începutul anului trecut, au apărut informații despre o întâlinire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.
Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asemenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora, ceea ce a declanșat un scandal politic.
La începutul acestui an, Autoritatea de Concurență a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri între companii active pe piața prelucrării lemnului în vederea împărțirii pieței, surselor de aprovizionare, precum și adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de Direcțiile silvice Alba și Hunedoara.
Consiliul Concurenței, a efectuat, la acea dată, inspecții inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeș SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL.
De asemenea, Autoritatea de Concurență are în derulare o anchetă sectorială pe piața lemnului, în cadrul căreia sunt analizate structurile și mecanismele de funcționare.
Fondată în 1877, Hornbach deține 154 de magazine mixte de materiale de construcții și grădinărit, în nouă țări din Europa (Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Elveția, Cehia, Slovacia, Suedia și România), dintre care 6 în România (București Berceni, București Militari, București Balotești, Brașov, Timișoara și Sibiu).
În exercițiul financiar 2015-2016, compania a obținut o cifră de afaceri netă de peste 3,755 miliarde de euro, în creștere cu peste 5% comparativ cu perioada anterioară.