România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală”

România, țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Expert imobiliar: ”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală”
scris 12 dec 2023

Cele mai recente date Eurostat arată că aproape 95% din populația României trăiește într-o locuință proprietate personală, în vreme ce media în statele comunitare este de 70%, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Datele oficiale mai arată că închirierea unei locuințe este o opțiune doar pentru 5% dintre români.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii

Expertul imobiliar George Vasile spune că în alte state, chiriașii sunt mai bine protejați de lege.

”Referitor la procentul de 5% cu chirii, da, în alte țări chiriașii sunt mult mai protejați, deci legislația din Europa e mult în favoarea chiriașilor. Aici încă nu-i așa, probabil se va ajunge în viitor. Și normal că nu ești foarte motivat să rămâi în chirie o perioadă lungă sau chiar toată viața, cum se întâmplă în unele țări, dar sunt și foarte sus chiriile. Să nu uităm că, în ultimii 2 ani, chiriile au crescut cu 70%”, spune George Vasile.

În opinia expertului, este vorba de un aspect cultural, dar și de lacune privind educația financiară.

Un apartament de lux din Dubai care nici măcar n-a fost construit - vândut cu 136 milioane dolari. Cumpărător din Europa de Est CITEȘTE ȘI Un apartament de lux din Dubai care nici măcar n-a fost construit - vândut cu 136 milioane dolari. Cumpărător din Europa de Est

”Noi avem inclusiv în melodii „Casa părintească nu se vinde niciodată”. E o chestie culturală, dar și o lipsă de educație financiară, pentru că în majoritatea țărilor dezvoltate averea e investită foarte mult pe piața de capital, pe bursă, în titluri de stat, în obligațiuni. Noi investițiile le facem doar în imobiliare. Și atunci, nu e un lucru rău, însă, când ai nevoie urgentă de bani, nu poți să vinzi doar un dormitor”, spune el.

Iar pentru românii din unele zone este și o modalitate de a compensa lipsa pensiei.

”Spre exemplu, la Constanța, noi aici avem foarte mulți navigatori, care nu au pensie și, normal, te gândești la venituri viitoare, poți să cumperi un apartament, două, trei, și din două – trei chirii reușești să ai niște încasări”, mai spune expertul.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
imobiliare