Biroul permanent al Camerei Deputaților a luat act, luni, de o informare privind faptul că există probabilitatea extrem de ridicată ca desprinderile necontrolate ale elementelor de placare a fațadei imobilului Palatul Parlamentului să producă accidente soldate cu pagube, răniri sau pierderi de vieți omenești.
Astfel, au fost instituite temporar o serie de restricții privind accesul în anumite zone ale Palatului Parlamentului, o porțiune cu lățimea de trei metri de la pereții exteriori ai imobilului fiind considerată „zonă periculoasă”. De asemenea, au fost demarate „procedurile de achiziție pentru montarea de plase de protecție pe fațada imobilului, ca o măsură temporară pentru punere în siguranță până la repararea fațadelor imobilului și protejarea zonelor de acces în imobil prin amplasarea de copertine de protecție”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Centrul de Dezvoltare Tehnologică din cadrul Serviciilor Camerei Deputaților a adus la cunoștință faptul că există probabilitatea extrem de ridicată ca desprinderile necontrolate ale elementelor de placare a fațadei imobilului Palatul Parlamentului să producă accidente soldate cu pagube, răniri sau pierderi de vieți omenești. Evaluarea riscului a avut la bază expertize ale terțelor unități autorizate precum și date rezultate din urmărirea în timp a construcției, prelevate până la data prezentei. În baza legislației pe linie de securitate și sănătate în muncă, zona cu lățimea de 3 metri de la pereții exteriori ai imobilului Palatul Parlamentului pe tot perimetrul prrezentat în schița din anexa 1, a fost considerată «ZONĂ PERICULOASĂ»”, arată informarea intitulată „Măsuri cu caracter temporar pe linia securității și sănătății în muncă” făcută către Biroul permanent al Camerei Deputaților.
Sursa citată mai spune că, în aceste condiții, au fost implementate următoarele măsuri suplimentare de protecție cu caracter temporar:
„1. Restricționarea accesului personalului și autovehiculelor în zonele periculoase, prin montarea de stâlpi cu bandă de semnalizare, cu excepția căilor de acces în imobil;
2. Afișarea de marcaje specifice de securitate și sănătate în muncă de atenționare/restricționare la intrările în imobil aflate în administrarea Camerei Deputaților și pe tot perimetrul prezentat în schiță;
3. Restricționarea folosirii curților interioare și a terasei de la etajul 3 (corp D1 cota 0,00; corp D4 cota – 9,00; terasa corp A2 cota +31,50).
4. Sistarea temporară a acțiunilor de curățenie, întreținere spații verzi, deszăpezire, etc., în zona periculoasă”, mai arată documentul.
În context, sursa menționată precizează că „la această dată (11 decembrie 2023 - n.r.) au fost demarate procedurile de achiziție pentru montarea de plase de protecție pe fațada imobilului, ca o măsură temporară pentru punere în siguranță până la repararea fațadelor imobilului și protejarea zonelor de acces în imobil prin amplasarea de copertine de protecție”.