Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties, din Brașov, cu obligațiuni la Bursa București, care la finele anului trecut a cerut fără succes deschiderea procedurii de concordat preventiv, anunță că nu poate plăti la termen un cupon aferent obligațiunilor listate, argumentând prin criza pieței imobiliare din România.
"În condițiile în care piața imobiliară din România se confruntă cu o criză majoră pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții și al majorării TVA la locuințe, companiile care realizează lucrări în domeniu se confruntă cu probleme importante în menținerea echilibrului financiar și fac tot mai greu față serviciului datoriei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe fondul degradării situației economice, începând din anul 2023, Qualis Properties SA, la inițiativa conducerii societății, a încercat să conserve resursele tehnice și umane de care dispune și să ia o serie de măsuri. Măsurile au vizat lichidizarea activelor fără mișcare, finalizarea lucrărilor la obiectivele demarate anterior, pregătirea unor noi proiecte, rescadentarea datoriilor companiei prin adaptarea acestora la încasările din activitatea operațională, renegocierea clauzelor contractuale cu clienți, furnizori sau instituții de credit etc.
Din păcate însă, măsurile de restructurare aplicate, deși cu efecte vizibile, nu au reușit să compenseze criză comercială evidență de pe piață de profil. Încercările de adaptare la piață și demararea unor noi dezvoltări imobiliare necesită timp, timp pe care compania nu îl poate finanța.
La aceste aspecte comerciale se adaugă și un complex de împrejurări defavorabile Qualis Properties SĂ, împrejurări care contribuie în mod direct și decisiv la deteriorarea în continuare a situației financiare a companiei și apariția de noi riscuri care pot genera blocaje în activitatea desfășurată. Așa cum am arătat într-un raport anterior, societatea a încercat deschiderea unei proceduri de concordat preventiv, care a fost însă respinsă de instanța de judecată.
CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT RA-APPS pregătește o nouă reședință oficială. Nu vrea să spună și pentru cineÎn acest context, ne-am concentrat atenția pe eșalonarea datoriilor către furnizori pentru a lichidă progresiv debitele acumlate și pentru a evita necesitatea derulării vreunor proceduri de executare silită sau insolvență care ar vatăma iremediabil atât interesele QUALIS PROPERTIES SA, împiedicând redresarea financiară, cât și interesele clienților și al investitorilor.
În raport de situația financiară curentă dificilă a societății vă comunicăm faptul că nu vom putea efectua plata cuponului și restituirea principalului până la data de 21.01.2024, așa cum a fost inițial stabilit.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trust uriaș din China se prăbușește în falimentRămânem dedicați principiilor care ne-au consolidat o poziție de top în rândul dezvoltatorilor imobiliari și ne exprimăm intenția fermă de a achita voluntar și cât mai rapid atât principalul cât și ultimul cupon. În acest sens vom face în continuare eforturi pentru a lichidiza o parte din activele non-core și de a restructura activitatea în vederea consolidării situației economice", este mesajul companiei.
Pe rolul Tribunalului Brașov a fost depusă și o cerere de insolvență din partea unui creditor, cu prim termen în data de 01.02.2024.
Compania arăta că decizia de a iniția procedura de concordat preventiv a fost luată cu scopul de a asigura o restructurare financiară adecvată și durabilă, având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent.
"Motivația noastră principală este de a menține sustenabilitatea afacerii noastre pe termen lung. Prin procedura de concordat preventiv, ne propunem să ajungem la un acord echitabil cu creditorii noștri, în vederea restructurării datoriilor și asigurării continuității operaționale", arată compania.
CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul german de manometre și termometre Afriso planifică o nouă fabrică în RomâniaProcedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie. Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.
Qualis spunea că are în plan demararea unui proiect rezidențial premium, într-o zonă centrală din Brașov și extinderea parcului Modulis – două proiecte, pentru care au fost achiziționate deja terenurile.