Omul de afaceri Alin Niculae, proprietarul celui mai mare distribuitor independent de motorină din România, pregătește demolarea fostului supermarket Carrefour Market din cartierul Drumul Taberei, magazin deschis în urmă cu circa 15 ani sub brandul Billa, și planifică în locul său un ansamblu rezidențial cu peste 400 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
VEZI AICI ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri
Alin Niculae, alături de partenerii săi, familia Ioana Carmen și Cornel Petruț Ion, a cumpărat de la Carrefour, în decembrie 2022, terenul de circa 14.800 de metri pătrați și supermarketul construit pe amplasament.
Retailerul francez a mai funcționat în chirie încă aproape un an în această unitate.
Supermarketul a fost construit de Concelex în 2009, fiind al doilea magazin Billa din București, după cel din cartierul Titan, considerat primul supermarket de dimensiuni mari din România.
„Avem autorizația de demolare și urmează curățarea terenului. Așteptăm să își revină piața imobiliară la un nivel cât de cât acceptabil, pentru că este o zonă mai bună decât Plaza, și, într-un orizont de timp de 3-5 ani, vom realiza aici un proiect cu un nivel mai ridicat“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții investitorului.
Calculele Profit.ro, bazate pe indicatorii urbanistici specifici zonei, arată că pe acest teren se poate construi un ansamblu rezidențial cu circa 400 de apartamente.
Zona este în plină dezvoltare pe segmentul rezidențial. Saddiq Omar H. Abu Seedo, cunoscut ca fondator al producătorului de ouă de consum Toneli din Buftea, și medicul Mohamed Hassanain, care deține clinicile International Medical Center din Ilfov și Sectorul 6, specializate în medicina muncii, au dezvoltat primul ansamblu rezidențial de proporții din zonă: Moghiroș Park Residence, care cuprinde 11 blocuri a câte 11 etaje și care a fost construit pe jumătate din fosta fabrică Tricodava, restul fiind ocupat de centrul comercial Auchan.
Lângă acest proiect deja edificat, investitorul de origine iordaniană Moh'd Moh'd și vărul său Saddiq Abu Seedo au cumpărat terenul și clădirile producătorului de mase plastice Munplast, în locul cărora va fi construit un ansamblu rezidențial cu peste 250 de apartamente.
De asemenea, la 500 de metri distanță de fostul Carrefour Market, dezvoltatorul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse dețin, chiar lângă stadionul Steaua, un teren de 13 hectare pe care este gândit un proiect rezidențial cu 4.500 de apartamente. Lipit, grupul bihorean Prima Development, deținut de omul de afaceri Ștefan Kopanyi, cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea, a început autorizarea unui ansamblu rezidențial cu 490 de apartamente.
Primăria a aprobat și planul companiei Sten Consulting, deținută de Eugen și Ioana-Paula Stănculescu - proprietarii Auto Cobălcescu, de a construi un parc de retail lângă Dedeman Ghencea, care ar putea cuprinde un magazin Lidl. Proprietarul comerciantului de mașini Auto Cobălcescu mai deține pe Bulevardul Ghencea o suprafață de circa 10 hectare de teren în apropierea stadionului Steaua. Sten Consulting a vândut în 2017 o bucată din acest teren, de aproape 5,9 hectare, către Dedeman, care a și inaugurat în 2020 un nou magazin aici.
Alin Niculae și partenerii săi au dezvoltat până acum circa 15.000 de apartamente și pregătesc alte câteva mii de unități tot în București.
Alin Niculae și-a grupat firmele pe care le gestionează într-un holding denumit Alfa Group și l-a adus la conducerea sa pe avocatul Mihai Măcelaru, cu o experiență considerabilă pe piețele de fuziuni și achiziții și imobiliare. În cadrul acestui grup, Francisca Grigorescu și Angelo Niculae, copiii lui Alin Niculae, ocupă pozițiile de investment associate.
Divizia imobiliară a grupului, denumită Akcent Development, a anunțat investiții de 300 de milioane de euro în piața rezidențială pentru următorii ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Celebra familie austriacă Julius Meinl, cu cele mai mari fabrici de ciocolată din România, vrea să intre pe piața hotelieră din București. S-a interesat de achiziția hotelului Ambasador, dar fără rezultat Piața rezidențială din București și împrejurimi și-a revenit ușor în cel de al treilea trimestru din 2023, când au fost vândute în regiune cu doar 3,8% mai puține locuințe comparativ cu trimestrul III din 2022, un an în care s-au stabilit recorduri absolute de vânzări de locuințe, potrivit companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.
Vânzările de unități rezidențiale înregistrate în București și împrejurimi în primele zece luni din 2023 s-au redus cu 17,5% față de perioada similară din 2022, procentul fiind semnificativ mai mic comparativ cu scăderea de 26,6% înregistrată după primele șase luni din acest an.
Dacă dinamica actuală de vânzări se va menține, calculele SVN arată că 2023 s-ar putea încheia cu un rezultat de tranzacții cu locuințe care va fi cu circa un sfert mai bun față de cel înregistrat în 2020, când s-a înregistrat de asemenea un record de vânzări de case și apartamente, în ciuda pandemiei Covid-19.