PSD, parte a coaliției de guvernare, anunță că va menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C.
Printre angajamentele asumate de România față de Comisia Europeană, prin PNRR, se regăsesc și eliminarea scutirilor pentru unele categorii de salariați, cum sunt cei din IT sau construcții. PSD militează însă pentru modificarea PNRR.
"PSD menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C, și vom introduce scheme de ajutor pentru IMM-uri și pentru companiile mari. Ținta acestor măsuri este în mod special susținerea produselor cu valoare adăugată ridicată, care aduc venituri mai mari companiilor locale, implicit și mai mulți bani la buget.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteÎn egală măsură însă, PSD va lua măsuri pentru protejarea milioanelor de români salariați de la stat sau privat, mai ales pe cei aflați în zona salariului minim, astfel încât angajatorii să le plătească la zi contribuțiile sociale pentru pensii si sănătate. Toate restanțele de acest tip trebuie reglate rapid, iar salariații să aibă garanția că pot beneficia de servicii medicale și că toate contribuțiile aferente pensiei sunt achitate la zi.
PSD va acționa pentru a pune în aplicare reformele asumate de România pentru a primi banii din PNRR, în măsura în care acestea nu devin o povară suplimentară pe spinarea românilor. Coaliția de dreapta a introdus în PNRR condiții nefericite precum scăderea pragului de impozitare la microîntreprinderi sau creșterea impozitelor locale. Din păcate, cele câteva simulări făcute de guvernul anterior, pe care miniștrii PSD le-au găsit la preluarea mandatului, sunt rupte total de realitate atât în privința valorii plafonului de impozitare pentru microîntreprinderi, cât și a cuantumului de majorare a taxelor locale. De aceea, PSD consideră că astfel de măsuri trebuie să fie suportabile atât pentru populație, cât și pentru IMM-uri, deci trebuie însoțite de compensări sau deductibilități, astfel încât impactul lor să fie atenuat.
Scăderea TVA-ului la 5% pentru prima locuință până la valoarea de 140.000 de euro sau aceeași cotă redusă de TVA pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populație, școli și spitale sunt genul de măsuri pe care nu vom ezita să le luăm în continuare pentru a ajuta atât familiile tineri cu copii, cât și pe pensionari sau pe angajați cu venituri mici.
PSD va livra măsuri pentru a crește colectarea veniturilor la buget și a lupta contra evaziunii. Ne inspirăm din exemple de succes ale altor țări UE precum „radarul mărfurilor”, o aplicație informatică care să poată monitoriza toate TIR-urile ce aduc mărfuri în România. Factura electronică va deveni obligatorie mai ales în acele domenii unde evaziunea este majoră, la fel ca și cântărirea mărfii la livrare.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesPSD consideră că este nevoie de mai multă solidaritate în societatea românească între cei cu venituri mari și cei care muncesc din greu, astfel încât să creștem clasa de mijloc și să asigurăm un trai decent pentru cât mai mulți cetățeni", este mesajul transmis acum.
Anterior, confruntată cu riscul de a fi eliminate facilitățile fiscale ale lucrătorilor din construcții, anunțat de Profit.ro, Federația Patronatelor din Construcții (FPSC) a trimis o scrisoare deschisă guvernanților în care atenționează că intenția acestora de a elimina facilitățile fiscale pentru muncitorii din construcții, ca de altfel, și pe cele din IT, va genera, printre altele, scăderea salariilor angajațiilor, revenirea la fenomenul de “muncă la negru” sau “muncă la gri” și redeschiderea porții spre plecări masive ale lucrătorilor români în străinătate, de la necalificați până la muncitori cu înaltă calificare.
Profit.ro atenționa că viitorul Guvern, din orice partide va fi format, are la acest moment un obiectiv clar - eliminarea unor scutiri fiscale, cu țintă spre IT și construcții. Date analizate de Profit.ro indicau acum și miza: Impactul bugetar al scutirilor de impozit pe venit de care beneficiază astăzi angajații din IT și cercetare-dezvoltare precum și cel al scutirilor de impozit pe venit și contribuții pentru angajații din construcții este în acest an de 5,1 miliarde de lei.
De pe urma facilităților fiscale acordate celor care lucrează în construcții, statul pierde de 4,5 ori mai mult decât în cazul celor din IT, numărul de angajați din construcții și amploarea scutirilor acestora fiind mult mai mare.
În conformitate cu înțelegerea dintre Guvernul anului 2018 și patronate, muncitorii din construcții sunt scutiți de plata CAS, a unei părți din CASS (plătesc 21,5% față de 25%) și de plata impozitului pe venit.