Locuințele dezvoltate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) ar urma să fie vândute la prețul de construcție al acestora de la momentul recepției și nu la valoarea acestora actualizată la data vânzării, prevede un proiect legislativ inițiat de deputatul PSD Nicușor Halici.
De ce este important: În prezent, legislația care reglementează activitatea ANL prevede că locuințele pentru tineri destinate închirierii pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către același titular.
Profit.ro a relatat recent că statul continuă să vândă mai multe locuințe decât construiește, chiar dacă ritmul de vânzări a scăzut în ultimii ani. Astfel, primăriile au vândut în ultimii 11 ani peste 5.300 de locuințe ANL, care, teoretic, sunt închiriate de tineri aflați la început de carieră. Surprinzător este că un sfert dintre chiriași cumpără cu banii jos sau omit să indice sursa de finanțare.
Context: În cazul vânzării, legea prevede un preț actualizat de construcție din care se scade amortizarea, astfel încât ANL, prin vânzarea locuințelor deja construite, să dispună de resurse conform costurilor necesare pentru dezvoltarea altor imobile.
CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul Triumf, administrat de RA-APPS și aflat anual pe pierdere, a luat acum focAstfel, valoarea de vânzare a locuinței se calculează în funcție de valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire este valoarea medie ponderată pe metru pătrat, calculată pe baza valorii contractelor de antrepriză încheiate, în condițiile legii, în cursul anului anterior de către ANL cu antreprenorii, care se majorează cu un coeficient rezultat din raportul dintre valoarea medie ponderată pe metru pătrat a locuințelor puse în funcțiune în anul anterior și valoarea medie ponderată pe metru pătrat contractată la momentul începerii lucrărilor acestor locuințe.
În cazul în care, în cursul anului anterior, ANL nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii, pentru stabilirea valorii de înlocuire se utilizează ca an de calcul ultimul an în care s-au încheiat cel puțin două contracte de antrepriză. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat astfel calculată se stabilește anual prin ordin al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor imobiliar face un complex sportiv cu unități de cazare, SPA și piscine în locul fostului teren de fotbal al fabricii Ventilatorul din GhenceaDeputatul PSD Nicușor Halici consideră însă că în acest mod ANL ar face profit și potrivit acestuia: ”Prin recalcularea anuală prin ordin al ministrului Dezvoltării nu mai putem vorbi de locuințe sociale, ci de o activitate profitabilă, de afaceri imobiliare, ceea ce elimină scopul inițial pentru care a fost adoptat actul normativ. Statul nu ar trebui să urmărească realizarea unui câștig din vânzarea acestor locuințe, ci ar trebui sa fie avută în vedere reîntregirea fondului de locuințe pentru tineri cu un număr egal de locuințe cu cel vândute”.
Prin urmare, considerând că astfel ANL nu își recuperează banii investiți în imobilele construite, ci că ar face profit, deputatul social-democrat propune schimbarea legii astfel încât prețul locuințelor vândute să nu mai fie actualizat.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar””Valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale și ale sectoarelor municipiului București sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective, precum și de către autoritățile administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății sau de către unele unități aflate în subordinea ori sub coordonarea acestor autorități, potrivit legii, și reprezintă prețul de construcție al acestora, de la momentul recepției”, prevede noul proiect de lege.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.