Reducerea uriașei amprente de carbon a cimentului, a cărui cerere crește proporțional cu urbanizarea la nivel global, reprezintă o provocare majoră în lupta împotriva schimbărilor climatice. O echipă de cercetători a anunțat că a descoperit o modalitate de reciclare la scară largă a cimentului în vederea obținerii de beton cu mai puține emisii de gaze cu efect de seră, transmite AFP.
Cimentul este întrebuințat ca liant pentru obținerea betonului, însă producerea acestei pulberi în cuptoare, la temperaturi foarte ridicate, este realizată, în general, prin arderea combustibililor fosili precum cărbunele, scrie Agerpres.
Prin această metodă, cimentul și betonul, produse industrial de aproximativ 200 de ani, reprezintă 8% din emisiile de dioxid de carbon (CO2), mai mult decât transportul aerian și transportul maritim la un loc.
Ca răspuns la dificultățile întâmpinate în procesul de decarbonizare de acest sector, o echipă de ingineri de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a publicat marți în jurnalul științific Nature o metodă despre care susține că permite o producție a betonului de calitate industrială din ciment vechi.
Descoperirea acestor ingineri este inspirată din metoda deja dovedită de reciclare a oțelului, un alt material cheie folosit în construcții, care utilizează cuptoare electrice.
Prin înlocuirea unui ingredient cheie în acest proces de reciclare a oțelului cu ciment uzat provenit de pe șantierele în care au loc activități de demolare, echipa a obținut beton de calitate fără o poluare semnificativă.
Metoda, care a făcut obiectul unei cereri de brevet, ar putea conduce la o "schimbare absolut masivă" pe piață, oferind posibilitatea obținerii unor cantități mari de beton cu emisii reduse, a declarat Julian Allwood, coautor al studiului.
"Acesta este un proiect extrem de interesant. Cred că va avea un impact uriaș", a precizat expertul în emisii de gaze cu efect de seră din industrie și colaborator la rapoartele GIEC (IPCC), experții în schimbări climatice mandatați de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Este o "inovație foarte puțin perturbatoare", care necesită puține schimbări și puține costuri suplimentare pentru întreprinderi, a notat Allwood.
În cazul în care cuptoarele sunt alimentate din surse cu emisii scăzute de carbon, această tehnică ar face posibilă producerea betonului fără o poluare masivă.
Cimentul emite CO2 în timpul arderii pentru încălzirea calcarului și argilei la 1.450 de grade Celsius pentru a obține "clincherul", liantul esențial al cimentului. Reacția chimică în sine generează CO2 suplimentar, care este greu de evitat.
Aproximativ 14 miliarde de metri cubi de beton sunt turnați în fiecare an în întreaga lume, conform industriei, iar cantitatea se preconizează că va crește odată cu dezvoltarea economică și sporirea urbanizării.
Până în prezent, numeroase demersuri de producere a "cimentului verde" s-au dovedit prea costisitoare sau dificil de implementat pe scară largă.