Platforma Hidromecanica Brașov, companie în faliment după 135 de ani de activitate, a fost cumpărată de Bilka cu 4 milioane euro sub prețul inițial al licitației

Platforma Hidromecanica Brașov, companie în faliment după 135 de ani de activitate, a fost cumpărată de Bilka cu 4 milioane euro sub prețul inițial al licitației
scris 19 sep 2017

Platforma industrială Hidromecanica Brașov, producător de motoare și turbine intrat în faliment după 135 de ani de activitate, a fost cumpărată de producătorul de țiglă metalică Bilka, deținut de antreprenorul român Horațiu Țepeș, cu 5,5 milioane euro, cu 4 milioane euro sub prețul inițial al licitației, anunțată în exclusivitate de Profit.ro din urmă cu un an.

Bilka anunțase de un an că are în plan investiții de 12 milioane de euro în producția de table cutate destinate sectorului industrial și hale la cheie, ceea ce ar duce afacerile companiei la 100 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Compania va începe acum renovarea platformei și achiziția utilajelor de producție necesare, cu o investiție de 20 de milioane de euro, acoperită din profitul companiei și credit bancar.

În 2014, Bilka a cumpărat platforma Romlag, parte din Rulmentul Brașov, în urma unei investiții de 10 milioane de euro. Platforma intrată acum în proprietatea Bilka se află în vecinătatea halelor deja deținute de companie.

”În urma investițiilor realizate în anii trecuți pentru creșterea diviziei de rezidențial, am ajuns anul acesta la un grad de utilizate de 100% a spațiului disponibil. Asta pentru o cifră de afaceri estimată pentru sfârșitul anului la 400 milioane de lei. Așadar, pe suprafața existentă ne-ar fi fost imposibilă creșterea pe sectorul rezidențial, dezvoltarea pe industrial nici n-ar fi putut fi luată în considerare. Platforma achiziționată ne va permite să mentinem și în anii următori ritmul de creștere al afacerilor, dar și dezvoltarea diviziei de industrial. Din suprafața de 9,5 ha, 20% va deservi divizia de rezidențial pentru depozitarea materiei prime, iar restul suprafeței va fi amenajată pentru divizia de  industrial, hale de producție, de depozitare și platforma logistică necesară”, a declarat Horațiu Țepeș, proprietar Bilka.

Tranzacție: Lidl cumpără un teren în București de la un furnizor de mobilă cu acționari chinezi, printre care un om de afaceri condamnat la închisoare pentru evaziune CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lidl cumpără un teren în București de la un furnizor de mobilă cu acționari chinezi, printre care un om de afaceri condamnat la închisoare pentru evaziune

El precizează că procesul de renovare va dura 1 an, iar în paralel va lucra la achiziția de utilaje de producție necesare, realizarea stocurilor de materie primă și creșterea echipei care va gestiona această divizie. Investiția va fi realizată în 3 ani, putând  fi finalizată în 2020, odată cu încheierea renovării și dotării cu utilaje a  noii platforme achiziționate.

"Primele efecte, pe care le vor produce aceste investiții, le vom simți la începutul lui 2019, când estimăm că vom demara producția de panouri termoizolante”, a precizat Horațiu Țepeș.

Profit.ro a anunțat din urmă cu un an că întreaga platformă a Hidromecanica a fost scoasă la vânzare pentru 9 milioane euro. Ulterior, în noiembrie, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că strategia de vânzare a întregii platforme industriale Hidromecanica Brașov va fi radical schimbată după ce nu a fost primită o ofertă nici după ce prețul a fost redus, activul urmând să fie cedat, prin licitație publică, la un preț care va putea scădea până la 55% din valoarea de piață. Activul era și în atenția dezvoltatorilor imobiliari și a retailerilor.

Platforma are un teren în suprafață de 97.427 metri pătrați și construcții cu suprafață construită de 57.496 metri pătrați, avantajul principal al activului fiind amplasarea terenului, foarte aproape de centrul orașului Brașov.

Prețul a fost stabilit inițial la 9 milioane de euro, dar ulterior a fost redus la puțin peste 7 milioane de euro.

DOCUMENT AFI pregătește vânzarea a 3 dintre cele 5 clădiri de birouri din zona Cotroceni CITEȘTE ȘI DOCUMENT AFI pregătește vânzarea a 3 dintre cele 5 clădiri de birouri din zona Cotroceni

Bilka, liderul pieței de acoperișuri și cel mai mare consumator român de oțel prevopsit,  a înregistrat anul trecut afaceri de 270 milioane de lei, exportând în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina.  

În primele șase luni ale acestui an, Bilka a ajuns la afaceri de 147 milioane de lei, cu 54% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Fabrica Bilka se întinde în prezent pe o suprafață de 45.000 metri pătrați cu destinație hale de producție, depozitare și birouri. Bilka își vinde produsele prin intermediul a peste 500 dealeri, iar rețeaua de distribuție acoperă integral teritoriul României.

Principalii competitori ai companiei pe piața locală sunt Depaco (producătorul Wetterbest), Ruuki și Lindab.

În 2010, retailerul franco-belgian cora a cumpărat, cu 13 milioane de euro, un teren de 40.000 de metri pătrați aparținând Hidromecanica, pe care l-a cedat însă anul trecut companiei israeliane AFI Europe cu mai puțin de 10 milioane de euro. Acel teren era amplasat într-o altă zonă a orașului față de activul scos acum la vânzare.

În vecinătate, în aprilie 2012, terenul fostei companii Trac­to­rul Brașov, de 100 hectare, a fost achiziționat de Im­mo­chan, divizia de dezvoltare imobiliară a grupului francez Auchan, pentru 25 de milioane de euro.

Înființată în 1880, Hidromecanica a fost privatizată în 2001, cumpărată fiind de omul de afaceri Alexandru Crișan. Doi ani mai târziu, contractul de privatizare a fost revocat de stat cu argumentul neîndeplinirii unor obligații, iar compania a fost revândută unui alt om de afaceri, Neculae-Lucian Gârbacea, care a decedat însă în 2009 într-o cursă de raliu.

Afacerea a fost preluată de familia acestuia, compania fiind însă introdusă în insolvență un an mai târziu, iar falimentul fiind pronunțat în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidromecanica