Piața de investiții imobiliare din România a depășit borna de 1 miliard de euro în 2019, record al ultimilor 5 ani

Piața de investiții imobiliare din România a depășit borna de 1 miliard de euro în 2019, record al ultimilor 5 ani
scris 21 ian 2020

Volumul tranzacțiilor imobiliare cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite, hoteluri) a depășit în 2019 borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de nivelul înregistrat în 2018, arată datele departamentului de research al companiei de consultanță CBRE. Volumul atins anul trecut marchează un record al ultimilor cinci ani.

„2019 a fost anul orașelor regionale pentru tranzacțiile cu clădiri de birouri, Cluj-Napoca atrăgând investiții de aproape 200 milioane de euro, respectiv 20% din totalul volumului tranzacționat la nivelul țării, însă Bucureștiul a rămas lider, cu 64% din totalul tranzacțiilor“, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Urmărește-ne și pe Google News

Trebuie menționat că primele zece tranzacții, ca valoare, au avut o pondere de peste 80% în volumul total de tranzacții al anului.

Clădirile de birouri au fost principalele produse tranzacționate, reprezentând aproape 75% din totalul tranzacțiilor la nivel național.

Din punct de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii israelienii ocupă primul loc prin tranzacția record încheiată de AFI Europe la finalul anului 2019, cu 36% din volumul tranzacționat, urmați de investitorii români (26%) și de fondurile sud-africane cu 17%.

EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România

„România este o destinație tot mai interesantă pentru noi investitori și cel mai probabil 2020 va aduce, similar cu 2019, noi nume pe piața locală. Sunt mai multe companii care vor să își extindă portofoliul în România, urmărind în special achiziția de clădiri de birouri și spații industriale. Ne așteptăm în continuare la o compresie a yieldurilor, atât pentru birouri (7% în prezent), cât și pentru sectorul industrial (7,75%)”, a adăugat Gijs Klomp.

Compresia yieldurilor se traduce prin proprietăți mai scumpe. Valoarea netă a acestui indicator se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății.

CBRE România și-a extins în 2019 echipa locală de management prin recrutarea lui Gijs Klomp ca Head of Investment Properties. Gijs are o experiență de peste 17 ani în domeniul imobiliar și a fost implicat în tranzacții de achiziții cu o valoare cumulată de peste două miliarde de euro în Europa Centrală și de Est.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
investitii imobiliare
tranzactii