Noul Bauhaus European: Comisia Europeană propune dublarea ratei de renovare energetică a clădirilor până în 2030

Noul Bauhaus European: Comisia Europeană propune dublarea ratei de renovare energetică a clădirilor până în 2030
scris 15 oct 2020

Comisia Europeană a publicat o strategie privind îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, cu scopul declarat de a dubla, cel puțin, rata de renovare în UE în următorii 10 ani și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Strategia “Renovation Wave” (Valul de Renovare), denumită și Noul Bauhaus European de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, își propune să faciliteze renovarea energetică a până la 35 milioane de clădiri până la finele anului 2030, îmbinând “stilul cu sustenabilitatea”.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru ar crea până la 160.000 de locuri de muncă suplimentare în sectorul construcțiilor “verzi”.

O firmă imobiliară cu afaceri de 1 milion de lei și pierderi în 2019 a plasat către investitori obligațiuni în valoare de 5,2 milioane lei. Titlurile vin la BVB CITEȘTE ȘI O firmă imobiliară cu afaceri de 1 milion de lei și pierderi în 2019 a plasat către investitori obligațiuni în valoare de 5,2 milioane lei. Titlurile vin la BVB

Clădirile sunt responsabile pentru circa 40% din consumul energetic al UE, precum și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

“În prezent, renovarea reduce consumul de energie al clădirilor cu doar 1% pe an. Renovări profunde, care îmbunătățesc performanța energetică a unei clădiri cu cel puțin 60%, sunt realizate anual numai în 0,2% din fondul de clădiri și în doar o cincime din cazuri eficiența energetică este semnificativ îmbunătățită”, notează Comisia.

Strategia prezentată de Comisie va prioritiza acțiunile în trei mari domenii: decarbonarea încălzirii și răcirii imobilelor, combaterea sărăciei energetice și îmbunătățirea clădirilor cu cele mai slabe performanțe, precum și renovarea clădirilor publice, cum ar fi școlile, spitalele și clădirile administrative. Comisia propune eliminarea barierelor existente pe tot parcursul lanțului de renovare - de la concepția unui proiect până la finanțarea și finalizarea acestuia - cu un set de măsuri politice, instrumente de finanțare și instrumente de asistență tehnică.

“Vrem ca toată lumea din Europa să aibă o casă pe care să o poată ilumina, încălzi sau răci fără să spargă banca sau să afecteze planeta. Valul de Renovare va îmbunătăți locurile în care lucrăm, trăim și studiem, reducând în același timp impactul nostru asupra mediului și oferind locuri de muncă pentru mii de europeni. Avem nevoie de clădiri mai bune dacă vrem să reconstruim mai bine”, spune Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei, responsabil pentru Pactul Ecologic European.

Printre obiectivele strategiei de renovare a clădirilor se numără și crearea unui Nou Bauhaus European, un proiect interdisciplinar coordonat de un consiliu consultativ de experți externi, inclusiv oameni de știință, arhitecți, designeri, artiști, planificatori și societatea civilă. Până în vara anului 2021, Comisia va desfășura un amplu proces de co-creare participativă, iar în 2022 va înființa o rețea de cinci Bauhaus fondatoare în diferite țări din UE.

“Valul de Renovare nu se referă doar la a face clările existente eficiente din punct de vedere energetic și neutre climatic. Poate declanșa o transformare la scară largă a orașelor noastre și a mediului construit. Poate fi o oportunitate de a începe un proces de perspectivă, care să asocieze sustenabilitatea cu stilul. După cum a spus președinta von der Leyen, Comisia va lansa Noul Bauhaus European pentru a alimenta o nouă estetică europeană, care combină performanța cu inventivitatea. Vrem să facem medii viabile accesibile tuturor, și să îmbinăm stilul accesibil cu cel artistic, într-un nou viitor sustenabil”, mai arată Comisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
valul de renovare
noul bauhaus european
eficienta energetica
saracie energetica
reabilitari cladiri
renovare energetica
gaze efect sera. impact climatic