Nicușor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spații verzi ar trebui reglementată de autorități

Nicușor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spații verzi ar trebui reglementată de autorități
scris 3 oct 2024

Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spații verzi ar trebui reglementată de autorități, deoarece aceștia fac presiuni să construiască pe acestea sau să fie expropriați la un preț pe care Municipalitatea nu și-l permite, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„Trebuie să nu mai pierdem ce avem (…), cele șase planuri urbanistice zonale de sector, cinci dintre ele au fost aprobate în perioada 2018-2020, priveau dispariția a 600 de hectare de spațiu verde. Pe unele dintre ele, puține, le-am pierdut, pentru că s-au dat deja autorizații pe ele și nu le-a contestat nimeni în baza acestor PUZ-uri de sector. (…) Să ne uităm cu atenție la reglementarea națională, pentru că sunt mulți speculatori care au cumpărat spații verzi, în special în perioada 2000-2010, și care pun presiune să construiască pe ele sau să fie expropriați la un preț de construibil, ceea ce noi nu ne permitem, deci, sunt niște mecanisme legislative de care o să vorbim, cum am spus, în perioada următoare, cu președinții partidelor, care sunt și candidați la Președinție, pentru ca, fie în Codul Urbanismului, fie în legile spațiilor verzi, să reglementăm această chestiune”, a spus Nicușor Dan, la Summitul capitalelor europene pentru arhitectură, urbanism și administrație, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

El a punctat că Municipalitatea și primăriile de sector vor cumpăra spații verzi, dacă va fi ieftin.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România

Edilul general al Bucureștiului a atras atenția că planurile de noi parcuri în București depind de Planul Urbanistic General și că sunt niște oportunități, de exemplu, Serele din Militari.

„Sunt 60 de hectare care, în momentul de față, sunt la Administrația Domeniilor Statului și este o discuție dacă trebuie să fie împroprietăriți oameni care au terenuri în altă parte sau trebuie să fie dat la Municipalitate, ca să organizeze un parc. Evident că eu sunt pentru a doua variantă”, a afirmat Nicușor Dan.

Totodată, el a menționat un teren din spatele Stadionului Ghencea de circa 120 de hectare.

„În Planul Urbanistic General o parte din el este prevăzut ca spațiu verde, pădure urbană (..,) ar fi util pentru București să avem acolo o pădure urbană, numai că el aparține, în momentul ăsta, Ministerului Apărării și trebuie vorbit cu ei”, a punctat edilul general al Capitalei.

Hidroelectrica - Nouă ofertă cu o schimbare majoră CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - Nouă ofertă cu o schimbare majoră

În opinia sa, este de interes și terenul numit Esplanada, de lângă Biblioteca Națională, cu o suprafață de 10 hectare, având în vedere că Bucureștiului îi lipsește un mare spațiu de întâlnire central, iar Piața Universității este foarte mică pentru Capitală.

„Mi-aș dorit foarte tare ca acolo să avem un parc și nu un spațiu cu folosință foarte, foarte specializată, Cartierul Justiției, care nu aduce niciun beneficiu orașului și care poate să fie construit în altă parte, deci, toate lucrurile astea țin (…) de Planul Urbanistic General și (…) de colaborarea pe care o să o avem în mandatul ăsta cu noul Guvern”, a adăugat Nicușor Dan.

viewscnt
Afla mai multe despre
speculatori imobiliari
nicușor dan