Antreprenorul sibian Mircea Vasile Bulboacă, proprietarul unuia dintre cei mai mari constructori din România, a donat unor manageri din cadrul grupului său CON-A părți sociale în cadrul a două companii de execuție de șantier, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Donația făcută de Bulboacă a fost în cadrul companiilor CON-A Operations, specializată în construcții, și CON-A MEP, specializată pe instalații și electrice. În 2018, cele două divizii ale grupului și-au schimbat denumirea. Anterior, CON-A Operations era CON-A Finisaje, iar CON-A MEP era CON-A Electric.
Recent, Mihai Neamțu, inginer la CON-A MEP a primit 10% din compania pentru care lucrează, prin donație de la asociatul majoritar, Mircea Vasile Bulboacă.
În cadrul CON-A Operations s-au făcut donații către mai mulți manageri. Astfel, Adrian Oros, directorul executiv al CON-A, a primit 8% din companie, Maria Croitorescu, CFO-ul CON-A, a primit 4%, Horațiu Ghilea, project manager CON-A, a primit 4%, iar Cristian Manițiu, director executiv producție industrială CON-A ,a primit 3% din CON-A Operations.
În cazul în care noii asociați vor să iasă din firmă, Bulboacă are întâietate la răscumpărarea părților sociale.
Contactat de Profit.ro, Mircea Vasile Bulboacă a declarat că nu dorește să facă publică rațiunea pentru care a făcut donații din părțile sociale ale companiilor sale. De regulă, astfel de practici au ca scop fidelizarea managerilor.
Grupul CON-A a încheiat anul 2018, ultimul raportat, cu o cifră de afaceri de 111 milioane euro, fiind cel mai mare grup de construcții din regiunea Transilvania și unul dintre cele mai mari la nivel național. În cadrul grupului lucrează peste 1.000 de angajați.
Pe piața construcțiilor, nivelul redus al costurilor reale de finanțare, derularea proiectelor lansate înainte de incidența pandemiei și majorarea cheltuielilor de capital ale statului au contrabalansat intensificarea percepției de risc investițional și implementarea de restricții pentru contracararea crizei sanitare, susține Andrei Rădulescu, economist al Băncii Transilvania.
Ritmul anual al construcțiilor s-a temperat de la 33,1%, în martie, la 12,1%, în aprilie (minimul din februarie 2019), pe fondul declinului construcțiilor noi (cu 2,4%), pentru prima oară din ianuarie anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Totodată, ritmurile anuale ale reparațiilor curente și ale reparațiilor capitale au decelerat la 46,2%, respectiv 62,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiza din perspectiva obiectelor de construcții evidențiază scăderea construcțiilor de clădiri nerezidențiale cu 11% an/an, în contextul deteriorării climatului investițional după incidența pandemiei, arată Andrei Rădulescu.
Construcțiile de clădiri rezidențiale și cele inginerești au decelerat la 18,3% an/an, respectiv 29,2% an/an, în aprilie. Astfel, în primele patru luni din 2020 construcțiile au crescut cu 26,5% an/an.