Guvernul a aprobat miercuri ca Ministerul Justiției să contracteze avansul de la 2,5 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru activitățile preliminare realizării proiectului "Cartierul pentru justiție". În toamna anului trecut, Profit.ro a relatat că ministerul obținuse acordul de principiu al Executivului în acest sens.
În septembrie 2018, tot prin decizia Guvernului, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei stabiliseră crearea unui grup de lucru comun, în cadrul căruia să rezolve mai rapid problema exproprierilor în interes public și începerea proiectului imobiliar ”Esplanada”.
Ministerul a obținut între timp și acceptul Guvernului pentru a prelua terenul în portofoliul propriu și a începe proiectul, iar la începutul lunii septemebrie, după cum a relatat Profit.ro, ministerul a obținut de la Executiv și acordul pentru un avans din împurmutul de la BIRD.
CITEȘTE ȘI STUDIU 47% dintre românii care vor să-și cumpere o casă au văzut peste 10 posibile locuințe fără a lua deciziaGuvernul a aprobat, acum, și negocierea și semnarea de către minister a Scrisorii de înțelegere privind avansul dintre România și BIRD, în valoare de 2,5 milioane USD, pentru sprijinirea activităților preliminare realizării Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiție.
Potrivit Executivului, accesarea acestui instrument financiar (avans de pregătire) este avantajoasă în situația de față, întrucât perioada necesară întocmirii și aprobării studiilor tehniceaferente investiției este îndelungată (până la 2 ani), iar contractarea unui avans va conduce la economisirea sumelor care s-ar fi plătit drept comisioane de angajamentîn cazul contractării împrumutului integral încă de la această etapă.
Avansul de 2,5 milioane de dolari, din suma totală de 218 milioane dolari, ar urma să finanțeze următoarele activități:
- Executarea investigațiilor geotehnice ale amplasamentului Cartierului pentru Justiție (printre altele, lucrări de forare, studii de investigare a caracteristicilor solului, studiu geotehnic, analiză risc seismic, expertiză fundație existentă).
- Stabilirea coridorului de expropriere (printre altele, determinarea estimărilor financiare ale costurilor terenurilor din cadrul coridorului de expropriere în conformitate cu prevederile specifice ale legislației naționale aplicabile,materializarea/încadrarea coridorului de expropriere pe amplasament, reflectarea coridorului de expropriere în documentația urbană existent, stabilirea utilizării permise a amplasamentului).
- Planificarea și proiectarea în detaliu (printre altele, întocmirea documentelor necesare pentru aprobarea planului, incluzând elaborarea proiectului dedezvoltare urbană a amplasamentului și planificarea detaliată, elaborarea studiilor tehnice, precum și pregătirea documentelor de proprietate și cadastru, finalizarea tuturor studiilor și documentației necesare pentru obținerea autorizației de construire incluzând tema de proiectare, studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate în conformitate cu cerințele specifice ale legislației naționale și locale aplicabile).
- Managementul Proiectului (printre altele, pregătirea tuturor documentelor necesare pentru respectarea politicilor asiguratorii ale Băncii Mondiale, elaborarea manualul operațional al proiectului și pregătirea activităților și strategiilor de comunicare aferente Proiectului).
CITEȘTE ȘI ING Bank anunță când își mută sediul central, relocând 2.000 de angajați. Petr Kellner, cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a cumpărat actualul sediu al bănciiTerenul viran al viitorului Cartier pentru Justiție, în suprafață de peste 10 hectare, este amplasat vis-a-vis de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională, fiind de mult timp în atenția investitorilor imobiliari.
Viitorul Cartier al Justiției face parte, pe hârtie, dintr-un ansamblu imobiliar denumit "Esplanada". Potrivit datelor anunțate la începutul anului 2015, bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie obținuți, conform intențiilor de atunci, de la Banca Mondială.
Primăria Capitalei ar fi vrut să refacă cealaltă parte din Esplanada și să realizeze o sală de concerte, o pinacotecă, o secțiune pentru Muzeul Literaturii, în spațiul delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga și bulevardul Mircea Vodă din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.