Fondul de investiții META Trust, format, cum a anunțat în premieră Profit.ro, din nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital, l-a numit pe spaniolul Oriol Casellas Deig în funcția de director executiv al companiei.
Cu 20 de ani de experiență în domeniul imobiliar din Spania, Polonia și România, Oriol Casellas Deig va fi responsabil de dezvoltarea Meta Estate Trust și va coordona echipa de execuție a proiectului. În acest proces, el va colabora direct cu Consiliul de Administrație al companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Meta Estate Trust SA, o nouă companie pe piața imobiliară românească, a închis recent prima rundă de finanțare de la investitori strategici și a atras 19 milioane de lei. Modelul de business Meta Estate Trust a fost conceput de Certinvest și adaptat la piața de real estate.
Parte din capitalul atras a fost utilizată deja în achiziționarea a aproximativ 40 de proprietăți, apartamente în București și Mamaia. Compania se pregătește în acest moment pentru o nouă rundă de finanțare.
Compania are o structură de tip holding și își propune să fructifice cele mai bune oportunități din sectorul local de real estat, cu accent pe segmentul rezidențial urban mare, reprezentat pentru început de București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Meta Estate Trust urmărește o structură investițională de tip REIT, prin oferirea de randamente operaționale, cât și din aprecierea valorii activelor deținute, capitalizate printr-o rată de distribuție a profiturilor de până la 100%, în acțiuni ordinare.
Obiectivul managementului Meta Estate Trust este atingerea unei ținte de randament proiectată ca medie anuală în primii zece ani de peste 15%.
CITEȘTE ȘI FOTO Constantin Rizescu, partenerul de afaceri al familiei lui Cristi Borcea, ridică apartamente de lux în locul vilei sale cu piscină de lângă Pădurea Băneasa. „Cu ajutorul prietenului meu de-o viață, Costel Rizescu, m-am angajat la butelii."Modelul investițional Meta Estate Trust se bazează pe mai mulți piloni de investiții în proiecte imobiliare, cum ar fi: Early-Stage, Turn-Around și Rental. Astfel, se acoperă cele mai importante segmente ale pieței imobiliare rezidențiale: investiții în proiecte aflate în stadiu incipient de dezvoltare, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari consacrați și cu exit înainte de finalizarea acestora, achiziționarea de apartamente la prețuri negociate cu discount și aprecierea lor accelerată prin finisaje de înaltă calitate, în vederea vânzării acestora la prețul pieței și, nu în ultimul rând, închirierea pe termen scurt și mediu a unor apartamente achiziționate inițial pentru Early-Stage sau Turn-Around.
Meta Estate Trust a trecut, recent, printr-o majorare de capital în urma căreia a ajuns la o valoare de 7,1 milioane de lei, fiind atrase 11 nume noi în acționariat.
Astfel, alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.
CITEȘTE ȘI VIDEO Tornadă în Republica Cehă: Numeroase locuințe distruse și peste o sută de persoane rănite„Vrem să mai atragem circa 15 milioane de lei în plus față de cât avem acum printr-un plasament privat, care va fi urmat de lansarea unei oferte pubțice inițiale (IPO) a cărei valoare, după ținta de astăzi, va fi de 10 milioane de euro. Lansarea IPO-ului depinde de contextul pieței. Vrem să ajungem în câțiva ani la o capitalizare de 50 de milioane de euro prin listarea pe piața principală a BVB.
Contează că acționarii sunt antreprenori, oameni de afaceri locali cu experiență mare și asta ne dorim, mai ales la început. Avem nevoie de oameni cu expertiză de business, nu neapărat specializați pe imobiliare“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Eugen Voicu.
Printr-un plasament privat, Meta Estate Trust se va adresa unui număr de până la 150 de investitori pentru a atrage capital, cu perspectiva listării ulterioare, în timp de IPO-ul se va adresa unui număr nelimitat de investitori. Listarea va fi la câteva zile după lansarea ofertei.
Surse apropiate companiei indică faptul că, cel mai devreme, listarea va fi la jumătatea anului viitor.
Meta Estate Trust are un consiliu de administrație format din 4 persoane, printre care Andreea Păun, Ilinca Păun și Ilinca Von Derenthall.
De asemenea, Marian Dinu, șeful casei de avocatură DLA Piper, va intra în acționariat la următoarea majorare de capital, spun aceleași surse.
„Abordarea va fi una de tip oportunist. Partea de rezidențial credem că ni se potrivește mai bine la început, dar nu rămânem cantonați în această zonă. Ne interesează randamentele pe care le țintim și o rotație rapidă a capitalului. Nu vrem să fim captivi în proiecte mai mult de 18 luni. Astăzi ar fi o mare excepție dacă am face o tranzacție pe birouri, dar depinde de oportunitate și dimensiune. De exemplu, putem cumpăra un teren sau să ne asociem pentru achiziție cu un partener, să îl parcelăm, să tragem utilități și să îl vindem ulterior. Avem deja o parte din investiții făcute în apartamente în București și Constanța. Ionuț Nicolescu este expertul pe această parte“, a detaliat Eugen Voicu.
CITEȘTE ȘI Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, cu plan de extindere în România, oferă concediu plătit nelimitat pentru a atrage noi angajați Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.
Sursele Profit.ro spun că portofoliul actual al Meta Estate Trust este de circa 30 de apartamente, însă fondul este într-un stadiu incipient.
După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.
Prin listarea Meta Estate Trust la bursă se întețește concurența pe piața de capital a companiilor cu profil imobiliar. Practic, investitorii vor putea face plasamente cu expunere pe piața rezidențială în companiile Meta Estate Trust, Impact Developer & Contractor, Star Residence Invest și urmează listarea One United Properties.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost dublu în luna aparilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 55.000 de contracte, deoarece perioada corespondentă din 2020 a fost afectată puternic de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a noua lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele patru luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 35,6%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.