Centrul comercial Hello Shopping Park din Bacău, în insolvență, dezvoltat de compania BelRom, a fost preluat de banca KBC Bank din Belgia, în contul datoriilor pe care dezvoltatorii belgieni le-au acumulat în urma unui împrumut pentru construcția mall-ului.
Potrivit tabelului preliminar al creanțelor, centrul comercial din Bacău are datorii de 45,29 milioane de euro, dintre care 43,62 milioane de euro sunt deținute de băncile K&H din Ungaria și KBC din Belgia.
Mall-ul a fost inaugurat în octombrie 2008, cu o valoare a investiției de 60 de milioane de euro. Hello Shopping Park se întinde pe o suprafață de 105.000 metri pătrați, din care suprafața construită reprezintă 51.170 metri pătrați. Printre chiriașii centrului comercial se numără Auchan, Altex, Domo, Baumax, Elvila, Proges, C&A, Stock House, San Francisco, Steilmann, Zvon Cafe, Maxx Discount, Orange, Vodafone și Germanos.
În 2013, centrul comercial a intrat în insolvență, la fel ca și alte mall-uri din Focșani și Craiova, aparținând belgienilor de la BelRom.
De la data intrării în insolvență nu au mai fost prezentate public informații despre centrul comercial, însă, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, acționarul unic al Bel Rom Cinci, firma prin care a fost dezvoltat proiectul, este KBC Bank Belgia.
Banca a majorat, la sfârșitul anului trecut, capitalul Bel Rom Cinci cu 117,9 milioane de lei (27,7 milioane de euro), prin creșterea valorii nominale a părții sociale și prin emisiune de noi părți sociale.
Astfel, valoarea unei părți sociale a crescut de la 10 lei la 11,79 lei, cu emiterea a 7,59 milioane de părți sociale noi, achitate prin încorporarea în capitalul social a creanței garantate aparținând KBC Bank, în valoare de 93,8 milioane de lei (21 milioane de euro). Aceste noi părți sociale vor fi emise cu o primă de emisiune de 106,6 milioane de lei.
Grupul belgian BelRom a dezvoltat pe piața locală opt parcuri comerciale, în toate regiunile țării. În 2013, a ajuns în situația de a avea patru firme în insolvență în România, după ce, în perioada 2006-2008, BelRom vindea proiectele Sibiu Shopping City și Promenada Târgu-Mureș, cu prețuri de 80-90 de milioane de euro fiecare.
În anii de boom, belgienii au cumpărat terenuri în Sibiu, Târgu-Mureș, Bacău, Focșani, Brăila, Severin, Botoșani, Deva sau București și au reușit să construiască proiecte pe majoritatea loturilor, iar trei dintre investiții - de la Sibiu, Târgu-Mureș și Brăila - au reușit să le vândă. Și proiectele din Bacău și Focșani au fost la un pas de vânzare în 2009, dar tranzacția nu a mai fost realizată.
Pe lângă firmele aflate în insolvență, BelRom a mai investit circa 40 de milioane de euro într-un proiect situat la marginea orașului Deva, care trebuia să cuprindă magazine Carrefour și Bricostore, dar, până la urmă, centrul comercial nu a mai fost deschis.
KBC Bank a finanțat și proiectul din Focșani al belgienilor, de unde are de recuparat 38,27 milioane de euro, din datoriile totale de 38,85 milioane de euro.